Przepisy

Pasztet z kaszy gryczanej

13 stycznia 2015

pasztet (1 of 1)-2

Mam okazję zagłębiać się w książkę Konrada Gacy pt “Kuchnia Fit”. Przepisy, które możecie tam znaleźć to proste propozycje na obiady, desery i co mnie najbardziej ucieszyło – na świąteczne klasyki w wersji lżejszej niż ta, do której przyzwyczaiła nas Babcia czy Mama. Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem, układ stron jest przejrzysty i zachęcający do skorzystania z podanych tam receptur.

Nigdy nie próbowałam pasztetu z soczewicy, na który przepis możemy znaleźć w owej książce. Postanowiłam zamienić soczewicę na… kaszę gryczaną 🙂 Ciekawi, jak mi wyszło? Bardzo smacznie! Konsystencja jest kremowa, wierzch pasztetu ma dobrze wypieczoną skórkę. Danie jest pożywne i mało kaloryczne. Zawiera tylko odrobinę tłuszczu i całą masę witamin i minerałów, które odżywiają nasz organizm. Koniecznie spróbujcie! 🙂

Przepis inspirowany książką Konrada Gacy „Kuchnia Fit”

Składniki:

  • 4 woreczki kaszy gryczanej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • pietruszka
  • 5 łyżek otrąb pszennych

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, warzywa w osobnym garnku również. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wszystko blendujemy razem (część warzyw pokroiłam w kostkę). Dodajemy rozmącone jajka oraz olej i przyprawy. Dosypujemy otrąb. Mieszamy dokładnie, przekładamy do keksówki i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

DSC_6187 DSC_6188 DSC_6189 DSC_6190 pasztet (1 of 1)

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply emem 14 stycznia 2015 at 15:27

    Robie w weekend!!!

  • Zostaw komentarz