Mam okazję zagłębiać się w książkę Konrada Gacy pt “Kuchnia Fit”. Przepisy, które możecie tam znaleźć to proste propozycje na obiady, desery i co mnie najbardziej ucieszyło – na świąteczne klasyki w wersji lżejszej niż ta, do której przyzwyczaiła nas Babcia czy Mama. Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem, układ stron jest przejrzysty i zachęcający do skorzystania z podanych tam receptur.
Nigdy nie próbowałam pasztetu z soczewicy, na który przepis możemy znaleźć w owej książce. Postanowiłam zamienić soczewicę na… kaszę gryczaną 🙂 Ciekawi, jak mi wyszło? Bardzo smacznie! Konsystencja jest kremowa, wierzch pasztetu ma dobrze wypieczoną skórkę. Danie jest pożywne i mało kaloryczne. Zawiera tylko odrobinę tłuszczu i całą masę witamin i minerałów, które odżywiają nasz organizm. Koniecznie spróbujcie! 🙂
Przepis inspirowany książką Konrada Gacy „Kuchnia Fit”
Składniki:
- 4 woreczki kaszy gryczanej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- oregano
- tymianek
- pietruszka
- 5 łyżek otrąb pszennych
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, warzywa w osobnym garnku również. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wszystko blendujemy razem (część warzyw pokroiłam w kostkę). Dodajemy rozmącone jajka oraz olej i przyprawy. Dosypujemy otrąb. Mieszamy dokładnie, przekładamy do keksówki i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
1 komentarz
Robie w weekend!!!