Obiady

Placek po węgiersku

9 listopada 2014

placek po węgierskuPlacek po węgiersku to jedno z tych dań, które jest proste, smaczne i chyba nie ma osób, które by go nie lubiły.

Jak się domyślacie na Węgrzech takiego placka nie spróbujecie… Przepis ewoluował przez te wszystkie lata i to, co jadamy w Polsce bliższe jest przepisowi, który możemy znaleźć w słowackich restauracjach- czyli mięso pokrojone w kostkę i duszone z warzywami niż temu, co możemy obecnie zjeść na Węgrzech. Mimo to nazwa tej potrawy jest prawidłowa, ponieważ placki po węgiersku były tak przyrządzane w czasach kiedy Słowacja była częścią Węgier…

Szczerze: czego tu nie lubić? Mamy chrupiący placek z ziemniaków startych na grubych lub małych oczkach, mamy pyszny gulasz z ulubionego gatunku mięsa. Do tego łyżka kwaśnej śmietany i świeże zioła. Obiad gotowy:)

Jako dodatek najbardziej lubię surówkę z marchwi i jabłka lub ogórki kiszone:)

Składniki na placki:

  • ok. 0.5kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach,dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Dodajemy do nich jajka oraz mąkę i przyprawy. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, masę ziemniaczaną nakładamy na patelnię, rozsmarowujemy na cienki placek dociskając dobrze do patelni. Gdy ciasto się zarumieni możemy je przewrócić na drugą stronę i dalej smażyć.

Radzę, abyście placki smażyli na małym ogniu tak, aby ziemniaki nie przypaliły się a faktycznie zdążyły już się usmażyć (uważajcie, aby środek nie był surowy).

Przepisy na gulasze znajdziecie w specjalnej zakładce “Gulasze 🙂 Znajdziecie tam m.in. taki z łopatką wieprzowa, wołowiną czy szynką!:)

Placki podajcie koniecznie z kwaśną śmietaną!

placek po węgiersku-6

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply megii013 9 listopada 2014 at 16:31

    bardzo apetyczny placuszek))

  • Zostaw komentarz