Słodkości

Ciasto marchewkowe

19 listopada 2014

ciasto marchewkowe-3Ciasto marchewkowe to genialny wymysł:) Za każdym razem, gdy kupuję włoszczyznę nie daję jej całej do rosołu, bo nie chcę, żeby był on za słodki. Zostają mi więc 2-3 marchewki, z którymi nie mam co zrobić. Wtem, myślę sobie: Ha! Upiekę ciasto marchewkowe! No i tak też się stało.

Miałam na nie chęć już od dwóch miesięcy i na próżno czekałam, aż jeden z moich kolegów z liceum odwiedzi mnie, aby je upiec. Postanowiłam zrobić to bez niego (tak, Marcin, o Tobie piszę) iii w sumie dobrze się stało, bo znając życie spędzilibyśmy całe popołudnie na jedzeniu tej pyszności. To ciasto jest po prostu znakomite!:)

Pięknie pachnie, świetnie smakuje, i ta polewa! Samo ciasto wyszło słodkie, chciałam więc zrównoważyć jego smak i do ubitej śmietany dodałam jogurt naturalny, który świetnie balansuje smak ciasta 🙂 Musicie spróbować, obiecajcie!

Inspiracja: Śladami Słodkiej Babeczki:)

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 2.5 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1.5 szklanki cukru trzcinowego
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • garść płatków migdałów
  • 120g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek cynamonu

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich marchew oraz bakalie. Ubijamy wszystko razem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło roztapiamy, studzimy i dolewamy do pozostałych składników. Masę przelewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy ok. 1 godziny. Studzimy i przechowujemy w lodówce.

Składniki na polewę:

  • 100ml śmietany 30%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • dodatkowo: płatki migdałów

Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier oraz jogurt. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

ciasto marchewkowe-2 ciasto marchewkowe-4

Przeczytaj również

14 komentarzy

  • Reply Karolina Muszyńska 19 listopada 2014 at 09:47

    <3 ciasto marchewkowe!

  • Reply Polskie Smaki 19 listopada 2014 at 09:58

    jedno z naszych ulubionych ciast! 🙂

  • Reply Aneta Brzeziński 19 listopada 2014 at 10:26

    Namówiłaś mnie. Upiekie!

  • Reply Kitchen's alphabet 19 listopada 2014 at 10:48

    mmmmm uwielbiam! Sama 2 dni temu zrobiłam babeczki marchewkowe z polewą z białej czekolady i pomarańczy! Pychota :)marchewki aż tak zbyt chętnie nie jem, ale w cieście – idealnie!

  • Reply Joanna Baraniak 19 listopada 2014 at 10:53

    Jaka wielkość formy ?

  • Reply Asiek 19 listopada 2014 at 13:07

    Fajnie, że przepis Ci się przydał 🙂 Pysznie wygląda Twoje ciacho!
    P.S. Mój blog nie nazywa się Zuzka, tylko Śladami Słodkiej Babeczki 🙂 Takie małe sprostowanie 🙂

    • Reply pees 20 listopada 2014 at 09:38

      🙂 Już poprawię. Przepis wspaniały.

  • Reply Joanna Karolina Tlaga 19 listopada 2014 at 13:28

    Basia Korach czyż to ciasto nie jest delikatne?

  • Reply Moja Mała Kuchnia - Blog kulinarny 19 listopada 2014 at 16:14

    pyszne!

  • Zostaw komentarz