Makaron z dynią i rozmarynem. Pyszne, proste danie, które przygotujecie w 20 minut! Aby posiłek był treściwszy możecie do dyni dodać np. szynkę, salami lub chorizo- wzmocni Wasze doznania smakowe i nada daniu charakteru. Ja postawiłam na kremową klasykę. Chciałam czegoś lekkiego, o pięknym aromacie i czegoś, co ucieszy oczy. Tak się właśnie stało za sprawą tego makaronu.
Ostatnio rozmaryn jest nieodłącznym elementem moich posiłków, zaczęłam doceniać jego aromat i korzystam z tego zioła ile mogę! A wiecie jak najłatwiej przekonać się do rozmarynu? Kupić sobie jego wielką doniczkę i rozcierać w dłoniach podczas gotowania- od razu się zakochacie!
Składniki:
- 150g makaronu
- 200g dyni bez miąższu i skórki
- 2 gałązki rozmarynu
- 100ml śmietanki 30%/mascarpone/sera koziego
- olej/masło
- sól, pieprz, chili
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy dynię, podsmażamy wszystko do miękkości dyni. Dolewamy śmietankę i wrzucamy rozmaryn. Makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię do dyni, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku (rozmaryn wyjmujemy). Podajemy ze świeżymi ziołami.
4 komentarze
U każdego teraz widać dynię na talerzu! 🙂
no taki sezon!:) ale dynia jest smaczna, uniwersalna więc super, że z niej korzystają wszyscy!
Sezon dyniowy bez blendera jest smutny 🙁
dlatego dzięki wielkie za przepis na coś z “nierozpaćkaną” dynią 😀
🙂 Haha no coś w tym jest, ale tutaj wystarczy dynię zetrzeć na tarce i jest bardzo okej! Zajrzyj do przepisu na kaszę z dynią- tam masz warzywa pokrojone w kostkę i jest super smacznie i ładnie.