Kurczak w sosie pomidorowym z cynamonem. Bardzo prosty przepis na pyszne danie. Możemy cieszyć się jeszcze piękną pogodą, słońcem, które nas budzi. Pomidory wciąż smakują pomidorami i wywołują uśmiech na twarzy- przynajmniej mojej:) Chciałabym, żebyście nie bali się dodatku cynamonu! Wiem, że niektórzy nie przepadają za tą przyprawą w potrawach, ale poza szarlotką cynamon możemy użyć też np. do kawy (nawet do czarnej, bez mleka! Chociaż nie próbowałam to wierzę na słowo, że pasuje).
Pierś z kurczaka podałam z kaszą gryczaną, możecie też zgotować do niej np. ryż. Ważne, żeby Wam smakowało!:)
Składniki:
- pierś z kurczaka (lub inne mięso z kurczaka)
- 2 kg pomidorów
- 150ml śmietany 30%
- 200ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy czubrica
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- szczypta chili
Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Zalewamy ją jogurtem naturalnym, przyprawiamy czubricą, słodką papryką, solą i pieprzem oraz chili. 1kg pomidorów obieramy ze skórki (najlepiej je wcześniej sparzyć), blendujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pierś z kurczaka z jogurtem oraz pomidory. Dusimy wszystko ok. 10 minut. Pozostałe pomidory kroimy w plastry, dorzucamy je na patelnię wraz z cynamonem. Śmietankę mieszamy z jajkiem, wylewamy na patelnię i mieszamy, aby jajkiem zagęścić sos, ok. 3-5 minut. Doprawiamy do smaku.
Ewentualnie, jeśli sos wyjdzie Wam za rzadki możecie zagęścić go odrobiną maki ziemniaczanej zmieszanej ze śmietanką.
9 komentarzy
Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!
Tak ja jestem fanka cynamonu. Polecam zupe pomidorowa z odrobina cynamonu…. PYCHOTA!
no tego jeszcze nie jadłam ale de volaille z cynamonem jest przepyszny
=D
Małgorzata Kowalczyk ooo brzmi świetnie!
i tak też smakuje
=D
a wygląda tak…
=D
Na pewno pomidorów! 🙂
Zjadłbym z przyjemnością.
Nalesniki z twarogiem i cynamonem 🙂