Sos z pomidorów i czereśni to mój ostatni wynalazek. Świetnie sprawdzi się do burgerów, steków, do grillowanej karkówki. Oczywiście, jeśli w planach macie np. kotlety z kaszy to ten sos również będzie pasował. Jest na tyle uniwersalny, że każdy może go zjeść z czym tylko chce:)
Nie podam Wam konkretnego przepisu bo sos robiłam na oko, dodając czereśni czy sosu tabasco do momentu, aż znajdę swój smak:) Traktujcie ten przepis jako inspirację i sami stwórzcie najlepszą kombinację. Najlepsze są pomidory malinowe- mają one delikatny, słodki smak, są bardzo aromatyczne. Oczywiście jeśli macie swoje własne koktajlowe to również możecie je wykorzystać!
Możecie dodać też czerwoną cebulę, skórkę z limonki czy np. bazylię- wszystko to, co Waszym zdaniem będzie pasować!
Składniki:
- 3 pomidory malinowe
- duża garść czereśni
- sól
- pieprz
- tabasco
- sok z limonki
Pomidory kroimy w kostkę (możemy je sparzyć i obrać ze skórki). Czereśnie myjemy, pozbawiamy pestek, wrzucamy do rondelka z pomidorami, gotujemy tak długo aż owoce zaczną się rozpadać. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco i sokiem z limonki. Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje i sos zmniejszy swoją objętość. Sos możemy zblendować lub pozostawić w formie salsy.
Skórki z czereśni i pomidorów rozpuszczą się i nie będą wyczuwalne. Jeśli nie lubicie pestek z pomidorów możecie je wydrążyć i nie dodawać do garnka.
1 komentarz
uwieeeelbiam tabasco, zwłaszcza ten najbardziej popularny czerwony develey, doskonale smakuje, a w sosie pomidorowym jak ulał 😉