Obiady

Gnocchi z cukinią

23 lipca 2014

gnocchi-2Gnocchi z cukinią i szynką, botwinką i serkiem kozim, inspirowane tymi, o których Wam już pisałam w podstawowym przepisie na gnocchi. Propozycja podania tych klusek jest bardzo smaczna. Cukinie są teraz bardzo tanie, mamy botwinkę, a serek kozi świetnie uzupełnia ten zestaw:) Możecie zastąpić go mascarpone!

Lato mija niebywale szybko, dni wcale nie są tak długie. Całe spędzam nad jeziorem, pływając lub opalając się. Przepisy na obiady są proste i szybkie, nie chcę tracić czasu na gotowanie w tym upale. Dawno nie było tak pięknego lipca, oj dawno:) Mam nadzieję, że mimo wszystko, w któryś chłodniejszy wieczór przygotujecie gnocchi z cukinią np. na romantyczną kolację. W tej wersji powinna zasmakować wszystkim!

Składniki:

  • gnocchi
  • 1 cukinia
  • garść liści botwinki
  • szynka
  • serek kozi
  • suszone pomidory
  • oliwa
  • pieprz, sól

Cukinię kroimy w półplasterki, podsmażamy ją na oliwie. Liście botwinki drobno siekamy. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Suszone pomidory odcedzamy i również kroimy. Na patelni, do miękkiej cukinii dodajemy suszone pomidory, botwinkę oraz szynkę. Podsmażamy wszystko chwilę, dodajemy ugotowane i odcedzone gnocchi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z serkiem kozim lub mascarpone.

gnocchi

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Inspirowane Smakiem 23 lipca 2014 at 05:54

    Jak bardzo zazdroszczę całych dni nad jeziorem. 🙂 A propozycja obiadowa super, nawet na upał!

  • Reply Słodka Ania i Krzepki Radek 17 października 2014 at 12:19

    smakowity kąsek! 😀

  • Reply Najlepsze Jedzenie w Giżycku 17 października 2014 at 15:19

    Juz slinka leci 🙂

  • Zostaw komentarz