Gnocchi z cukinią i szynką, botwinką i serkiem kozim, inspirowane tymi, o których Wam już pisałam w podstawowym przepisie na gnocchi. Propozycja podania tych klusek jest bardzo smaczna. Cukinie są teraz bardzo tanie, mamy botwinkę, a serek kozi świetnie uzupełnia ten zestaw:) Możecie zastąpić go mascarpone!
Lato mija niebywale szybko, dni wcale nie są tak długie. Całe spędzam nad jeziorem, pływając lub opalając się. Przepisy na obiady są proste i szybkie, nie chcę tracić czasu na gotowanie w tym upale. Dawno nie było tak pięknego lipca, oj dawno:) Mam nadzieję, że mimo wszystko, w któryś chłodniejszy wieczór przygotujecie gnocchi z cukinią np. na romantyczną kolację. W tej wersji powinna zasmakować wszystkim!
Składniki:
- gnocchi
- 1 cukinia
- garść liści botwinki
- szynka
- serek kozi
- suszone pomidory
- oliwa
- pieprz, sól
Cukinię kroimy w półplasterki, podsmażamy ją na oliwie. Liście botwinki drobno siekamy. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Suszone pomidory odcedzamy i również kroimy. Na patelni, do miękkiej cukinii dodajemy suszone pomidory, botwinkę oraz szynkę. Podsmażamy wszystko chwilę, dodajemy ugotowane i odcedzone gnocchi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z serkiem kozim lub mascarpone.
4 komentarze
Jak bardzo zazdroszczę całych dni nad jeziorem. 🙂 A propozycja obiadowa super, nawet na upał!
smakowity kąsek! 😀
<3
Juz slinka leci 🙂