Przekąski i przystawki

Zapiekany ser

24 kwietnia 2014

zapiekany ser-3

Zapiekany ser – na sam widok/dźwięk tych słów leci mi ślinka:) To, co Wam dziś prezentuję może nie jest najbardziej dietetyczną potrawą, ba, pewnie nie jest nawet w top 50 zdrowych przepisów, aleee ten smak! Dla takiej pyszności warto poświęcić kilka kalorii- ja ten ser podzieliłam na dwie porcje- po prostu przekroiłam go na pół. Dzięki temu miałam okazję go spróbować, a z drugiej strony nie miałam wielkich wyrzutów sumienia. Oj tak, małe miałam:)

Zapiekany ser smakuje tak jak wygląda- obłędnie. Świeży tymianek, dobra szynka- to nie może się nie udać:) Koniecznie spróbujcie zrobić go w domu!

Składniki:

  • krążek sera owczego o wadze 150-200g.
  • szynka parmeńska
  • świeży tymianek
  • oliwa

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry szynki- wszerz i wzdłuż. Na sam środek kładziemy krążek sera, na nim układamy kilka gałązek świeżego tymianku. Skrapiamy oliwą. Szynką przykrywamy wierzch sera. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło np. z borówką czy dżemem żurawinowym. zapiekany serzapiekany ser-2

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Michał 24 kwietnia 2014 at 06:55

    Nie przesadzaj, ser jest dietetyczny 😀 Musi być bo go uwielbiam a moje ślinianki teraz wariują 😉

  • Reply moją słoneczna kuchnia 24 kwietnia 2014 at 17:29

    Wygląda rewelacyjnie 🙂

  • Reply karmel-itka 24 kwietnia 2014 at 17:32

    uwielbiam! ale robię bez szynki na wierzchu :]

  • Reply Mienta 6 maja 2014 at 17:21

    Super pomysł 🙂 Z pewnościa jeszcze nie raz wypróbuję taki zawinięty w szynkę ser, polecam!

  • Zostaw komentarz