Zapiekany ser – na sam widok/dźwięk tych słów leci mi ślinka:) To, co Wam dziś prezentuję może nie jest najbardziej dietetyczną potrawą, ba, pewnie nie jest nawet w top 50 zdrowych przepisów, aleee ten smak! Dla takiej pyszności warto poświęcić kilka kalorii- ja ten ser podzieliłam na dwie porcje- po prostu przekroiłam go na pół. Dzięki temu miałam okazję go spróbować, a z drugiej strony nie miałam wielkich wyrzutów sumienia. Oj tak, małe miałam:)
Zapiekany ser smakuje tak jak wygląda- obłędnie. Świeży tymianek, dobra szynka- to nie może się nie udać:) Koniecznie spróbujcie zrobić go w domu!
Składniki:
- krążek sera owczego o wadze 150-200g.
- szynka parmeńska
- świeży tymianek
- oliwa
W naczyniu żaroodpornym układamy plastry szynki- wszerz i wzdłuż. Na sam środek kładziemy krążek sera, na nim układamy kilka gałązek świeżego tymianku. Skrapiamy oliwą. Szynką przykrywamy wierzch sera. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło np. z borówką czy dżemem żurawinowym.
4 komentarze
Nie przesadzaj, ser jest dietetyczny 😀 Musi być bo go uwielbiam a moje ślinianki teraz wariują 😉
Wygląda rewelacyjnie 🙂
uwielbiam! ale robię bez szynki na wierzchu :]
Super pomysł 🙂 Z pewnościa jeszcze nie raz wypróbuję taki zawinięty w szynkę ser, polecam!