Słodkości

Muffinki z dżemem

2 kwietnia 2014

muffinki z dżememDziś muffinki z dżemem, a część z masłem orzechowym. Ach, mówię Wam, dżem, którego użyłam, z czarnej porzeczki, jest przepyszny! Oczywiście wersja z masłem orzechowym nie jest gorsza:)

Przepis na te muffinki jest prosty, ale to chyba jest mały błąd. Babeczki bowiem nie są puszyste i mięciutkie tylko bardziej zwarte i mięsiste. Świetnie sprawdzą się na przekąskę lub II śniadanie- spokojnie zaspokoją głód i apetyt na więcej.

Przepis pochodzi stąd: KLIK

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli wszystkie muffinki robicie z dżemem polecam zmniejszyć ilość)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 75ml oleju
  • 2 jajka
  • dodatkowo: dżem, masło orzechowe i czekolada

Składniki suche: mąkę, cukier i proszek przesiewamy razem. Dodajemy do nich składniki mokre: mleko, olej i jajka, mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami nakładamy łyżką masę, następnie małą łyżeczkę dżemu lub masła orzechowego (+pół kostki czekolady), które ponownie przykrywamy łyżką ciasta muffinkowego. Muffinki z dżemem pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy lekko ostudzone, żeby dżem nie poparzył nam języka!:)

muffinki z dżemem-2

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz