Dziś muffinki z dżemem, a część z masłem orzechowym. Ach, mówię Wam, dżem, którego użyłam, z czarnej porzeczki, jest przepyszny! Oczywiście wersja z masłem orzechowym nie jest gorsza:)
Przepis na te muffinki jest prosty, ale to chyba jest mały błąd. Babeczki bowiem nie są puszyste i mięciutkie tylko bardziej zwarte i mięsiste. Świetnie sprawdzą się na przekąskę lub II śniadanie- spokojnie zaspokoją głód i apetyt na więcej.
Przepis pochodzi stąd: KLIK
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru (jeśli wszystkie muffinki robicie z dżemem polecam zmniejszyć ilość)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 75ml oleju
- 2 jajka
- dodatkowo: dżem, masło orzechowe i czekolada
Składniki suche: mąkę, cukier i proszek przesiewamy razem. Dodajemy do nich składniki mokre: mleko, olej i jajka, mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami nakładamy łyżką masę, następnie małą łyżeczkę dżemu lub masła orzechowego (+pół kostki czekolady), które ponownie przykrywamy łyżką ciasta muffinkowego. Muffinki z dżemem pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Podajemy lekko ostudzone, żeby dżem nie poparzył nam języka!:)
Brak komentarzy