Makaron z cukinią (tartą), boczkiem oraz kremowym sosem. Jest tak pyszne, jak brzmi.
Delikatny sos, który powstaje z żółtek i śmietanki jest kremowy i gęsty. Cukinia, którą wcześniej należy zetrzeć na tarce powinna być al dente. Najlepiej, gdyby boczek był bardzo chrupiący, ja niestety poświęciłam mu za mało czasu.
To danie mimo tłustego dodatku w postaci boczku jest bardzo lekkie i wiosenne. Swoją porcję zjadłam ze smakiem:) Dobrym uzupełnieniem tego makaronu może być pocięta świeża papryczka chili lub świeża pietruszka. Jeśli nie macie masła polecam użyć oliwy, która dodatkowo wpłynie pozytywnie na smak potrawy.
Przepis podpatrzyłam: KLIK
Składniki:
- ok. 200g makaronu
- 1 średniej wielkości cukinia
- 100g boczku
- 2 żółtka
- 5 łyżek śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Cukinię myjemy, trzemy ją na tarce o grubych oczkach. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (przy zlewaniu makaronu zostawmy 5 łyżek wody z gotowania). Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy go na patelni tak długo aż wytopi się tłuszcz, następnie na patelnię dodajemy cukinię oraz masło. Dusimy wszystko ok. 3-5 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odsączony makaron dodajemy do cukinii i boczku, dolewamy wodę z gotowania oraz żółtka wymieszane ze śmietaną. Wlewamy jajeczną mieszankę na patelnie, energicznie mieszając tak, aby pokryła ona makaron. Zdejmujemy z ognia, gdy sos zrobi się gęsty i kremowy.
1 komentarz
Pyszności! Uwielbiam takie połączenia:)