Frittata z kurczakiem i warzywami- to mój pomysł na poniedziałkowy posiłek. Frittata jest jednym z prostszych posiłków do przygotowania. Wystarczą jajka i warzywa. Oczywiście możecie dodać kurczaka, kiełbasę, boczek czy wszystko inne, na co macie akurat ochotę:)
Moja frittata to dużo warzyw i pierś z indyka. Bardzo sycąca propozycja, która dodatkowo ucieszy nasze oczy- przecież teraz na wiosnę chcemy kolorów!
Podane proporcje wystarczą na dużą porcję frittaty o śr. 20cm. Jeśli użyjemy mniejszej patelni/naczynia żaroodpornego to frittata będzie cieńsza i będzie gotowa szybciej- po ok. 20 minutach.
Składniki:
- 200g piersi z indyka
- 4 jajka
- mieszanka warzyw: u mnie to 1/2 papryki żółtej oraz czerwonej, fasolka oraz czerwona cebula- wszystkie warzywa mają razem 250g
- sól, pieprz
- papryka słodka
- chili
- szczypior
- 50ml mleka
- 1/2 kulki mozzarelli
Pierś z indyka kroimy w kostkę. Obtaczamy ją w papryce słodkiej, dodajemy sól oraz pieprz. Paprykę kroimy w kostkę, fasolkę dzielimy na 2cm kawałki. Cebulę drobno siekamy. Pierś z kurczaka podsmażamy na oleju, następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy. Jajka mieszamy z mlekiem, solą i pieprzem, zalewamy mieszaniną mięso oraz warzywa. Mieszamy wszystko, chwilę podsmażamy. Szczypior drobno siekamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, wierzch posypujemy szczypiorkiem, kładziemy kawałki mozzarelli. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach.
3 komentarze
Uwielbiam takie lekkie, wiosenne dania:)
wygląda smakowicie 🙂
Wspaniałe kolory 🙂 !