Ciasto francuskie z serem, bakłażanem i szynką. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej:) Serio, w mojej lodówce albo zamrażarce bardzo często znajdziecie zapas ciasta francuskiego. To zawsze dobre wyjście przy niezapowiedzianej wizycie czy np. przy ochocie na coś chrupiącego.
Tym razem wykorzystałam bakłażana, ser pleśniowy oraz szynkę. Spokojnie możecie dodać np. pieczarki, paprykę czy sos pomidorowy i zrobić coś a’la pizza.
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 1 jajko
- ser pleśniowy brie
- szynka parmeńska
- bakłażan
- sól, pieprz
Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy je w kwadratu (mogą być mniejsze od moich). Każdy kwadracik ciasta francuskiego dodatkowo delikatnie tniemy wzdłuż wszystkich boków.
Bakłażany kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy je i ewentualnie chwilę grillujemy.
Na środek każdego kwadrata ciasta francuskiego nakładamy plaster szynki, na wierzch bakłażana. Po bokach układamy kawałki sera. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (wkładamy je do nagrzanego piekarnika).
4 komentarze
Jak ja uwielbiam ciasto francuskie:) Z czymkolwiek!
wygląda wyśmienicie 🙂
Oj to musi być pyszne! I w sumie bardzo proste do zrobienia. Super zdjęcia!
jest bardzo pyszne:) kluczem jest też dobra szynka, ja skorzystałam z prosciutto 🙂