To chyba moja ulubiona warzywna zupa tej jesieni. Taki lekki rosołek z cukinią i kaszą pęczak. Idealnie słodka dzięki marchwi i cukinii, dobrze doprawiona potrafi zdziałać cuda dla naszego organizmu!
Nie wiem jak u Was w domach, ale u mnie, przed świętami posilamy się lekkostrawnymi i lekkimi posiłkami. Unikam wtedy smażonych, ciężkich potraw. Tłustych.Taka zupa warzywna jest świetnym wyjściem kiedy jest zimno i potrzebna się rozgrzać… Kiedy do Sylwestra zostało mało czasu, a tu i ówdzie mamy za dużo cm.
Składniki:
- 2 udka
- ok. 2l wody
- włoszczyzna (marchew, pietrucha, seler, por)
- 1 duża cukinia
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypta chili
- płatki pomidorów (suszone- można pominąć)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka kaszy pęczak
Udka wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i selera, także por. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ok. 30 minutach gotowania naszego wywaru dodajemy do zupy pokrojoną cukinię. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut- do miękkości warzyw. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy także kurkumę i płatki pomidorów.Kaszę odcedzamy z wody, w której się gotowała, dodajemy do zupy warzywnej. Przed podaniem warzywa kroimy w plasterki.
1 komentarz
Piękna, kolorowa, smaczna 🙂