Zupy

Zupa warzywna

6 grudnia 2013

zupa warzywnaTo chyba moja ulubiona warzywna zupa tej jesieni. Taki lekki rosołek z cukinią i kaszą pęczak. Idealnie słodka dzięki marchwi i cukinii, dobrze doprawiona potrafi zdziałać cuda dla naszego organizmu!

Nie wiem jak u Was w domach, ale u mnie, przed świętami posilamy się lekkostrawnymi i lekkimi posiłkami. Unikam wtedy smażonych, ciężkich potraw. Tłustych.Taka zupa warzywna jest świetnym wyjściem kiedy jest zimno i potrzebna się rozgrzać… Kiedy do Sylwestra zostało mało czasu, a tu i ówdzie mamy za dużo cm.

Składniki:

  • 2 udka
  • ok. 2l wody
  • włoszczyzna (marchew, pietrucha, seler, por)
  • 1 duża cukinia
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta chili
  • płatki pomidorów (suszone- można pominąć)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka kaszy pęczak

Udka wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i selera, także por. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  Po ok. 30 minutach gotowania naszego wywaru dodajemy do zupy pokrojoną cukinię. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut- do miękkości warzyw. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy także kurkumę i płatki pomidorów.Kaszę odcedzamy z wody, w której się gotowała, dodajemy do zupy warzywnej. Przed podaniem warzywa kroimy w plasterki.

zupa warzywna-2

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Malwinka 6 grudnia 2013 at 12:52

    Piękna, kolorowa, smaczna 🙂

  • Zostaw komentarz