Napoje

Sok z pigwy (Kingtajl)

14 grudnia 2013

kingtajl pigwa-2Pigwa. Wspaniały i pyszny owoc w smaku przypominający gruszkę, a z wyglądu cytrusa. Miąższ jest bardzo twardy, nie nadaje się ponoć do jedzenia na surowo. Owoce pigwy mają bardzo dużo pektyny, która reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Pobudza też apetyt i redukuje stres. Idealnie zatem nadaje się np. dla mnie, gdy jestem tuż przed sesją:)

Sok z pigwy bardzo mi zasmakował, to taki prawdziwy przecier. Zdrowy, smaczny, cudownie mętny. Polecam Wam spróbować!

Ten Kingtajl powstał z jednej, dużej pigwy. Soku wyszło ok. 200ml, miąższu wyszło całkiem sporo i wykorzystałam go jako dżem do kanapek:)

Składniki:

  • 1 duża pigwa
  • 250ml wody niegazowanej Kinga Pienińska
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Pigwę obieramy, usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin do lodówki, aby puściła sok. Po tym czasie owoce gotujemy dodając do nich wodę oraz anyż. Całość dusimy do momentu, w którym pigwa będzie miękka. Anyż wyjmujemy, resztę blendujemy, możemy dosłodzić do smaku. Następnie przecieramy przez sitko tak, aby oddzielić miąższ od soku. Miąższ możemy przechować w lodówce i użyć jako dodatku do naleśników czy kanapki.

Sok z pigwy przed podaniem posypujemy cynamonem. Podajemy na ciepło lub zimno.

kingtajl pigwa-3

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Anna 16 grudnia 2013 at 12:01

    To musi być pyszne! Poszukam pigwy w sklepach i na pewno zrobię!

  • Zostaw komentarz