Pigwa. Wspaniały i pyszny owoc w smaku przypominający gruszkę, a z wyglądu cytrusa. Miąższ jest bardzo twardy, nie nadaje się ponoć do jedzenia na surowo. Owoce pigwy mają bardzo dużo pektyny, która reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Pobudza też apetyt i redukuje stres. Idealnie zatem nadaje się np. dla mnie, gdy jestem tuż przed sesją:)
Sok z pigwy bardzo mi zasmakował, to taki prawdziwy przecier. Zdrowy, smaczny, cudownie mętny. Polecam Wam spróbować!
Ten Kingtajl powstał z jednej, dużej pigwy. Soku wyszło ok. 200ml, miąższu wyszło całkiem sporo i wykorzystałam go jako dżem do kanapek:)
Składniki:
- 1 duża pigwa
- 250ml wody niegazowanej Kinga Pienińska
- 2-3 łyżki cukru
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Pigwę obieramy, usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin do lodówki, aby puściła sok. Po tym czasie owoce gotujemy dodając do nich wodę oraz anyż. Całość dusimy do momentu, w którym pigwa będzie miękka. Anyż wyjmujemy, resztę blendujemy, możemy dosłodzić do smaku. Następnie przecieramy przez sitko tak, aby oddzielić miąższ od soku. Miąższ możemy przechować w lodówce i użyć jako dodatku do naleśników czy kanapki.
Sok z pigwy przed podaniem posypujemy cynamonem. Podajemy na ciepło lub zimno.
1 komentarz
To musi być pyszne! Poszukam pigwy w sklepach i na pewno zrobię!