Słodkości

M&M’s cake

21 grudnia 2013

m&ms cakeM&M’s cake. Dziś może mniej świątecznie, bo przy tych wszystkich makowcach, sernikach i innych słodkościach zapominamy, że nie wszystkie dzieci lubią te tradycyjne ciasta. Może dla odmiany upieczecie małą blaszkę tego ciasta z M&M’sami?:) Jest piękne, jego przygotowanie razem z upieczeniem to niecałe 30 minut! Chyba prostszego ciasta nie znam!:) A te kolorowe M&M’sy sprawią, że największy niejadek sięgnie po kawałek takiego ciasta:) Jeśli chcecie, żeby wyglądało bardziej świątecznie możecie posypać je cukrem pudrem i ułożyć np. tylko zielone i czerwone czekoladowe kulki:)

Możecie wykorzystać zwykłe groszki czekoladowe czy np. kawałki czekolady i bakali- pełna dowolność. Sama masa na ciasto jest bardzo gęsta i lepiąca, ja wyłożyłam ją do blaszki i dłońmi rozgniatałam na całą jej powierzchnię. Ciasta wydaje się być mało, ale całkiem sporo rośnie.

Do upieczenia tego ciasta użyłam Kasi do pieczenia. Więcej inspiracji na słodkości szukajcie na stronie mojeciasto.pl

Składniki na małą blaszkę:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej + 1 łyżka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100g margaryny Kasi
  • 100g M&M’sów (ja użyłam tych z orzechami)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Margarynę roztapiamy, dodajemy do niej cukier, mieszamy aż się rozpuści. Do mąk wsypujemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Dodajemy jajko i ostudzoną margarynę. Wszystko mieszamy łyżką, ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy M&M’sy. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawiamy na 10-15 minut, aby ostygło.

m&ms cake-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply karmel-itka 21 grudnia 2013 at 20:35

    bardzo kolorowo! szczerze, to bardziej takie ciasteczka wyszły :]

    • Reply pees 21 grudnia 2013 at 21:29

      no generalnie piekłam w blaszce kwadratowej, żeby podać jako ciasto:) ale ciastka też są okej~!

  • Reply Anka30 19 stycznia 2014 at 12:03

    Lecą w kulki, smaczne kilki 🙂

  • Zostaw komentarz