Przekąski i przystawki

Koreczki

31 grudnia 2013

alma koreczki-3Koreczki- bez nich nie ma imprezy!:) Takie małe finger foody świetnie sprawdzają się na domówkach i nie tylko:) Nie potrzebujemy wcale wyszukanych produktów czy umiejętności w komponowaniu takich koreczków:) Są smaczne, proste w przygotowaniu i wygodne w jedzeniu, a o to przecież chodzi:) Nie ma co poświęcać czasu na zastanawianie się jak wziąć daną przekąskę do ręki czy jak ją zjeść- takie koreczki są najprostszym rozwiązaniem:)

Oczywiście zdjęcie robiłam już na tyle późno, że światła dobrego zabrakło i ostrość mi uciekła, ale w Sylwestra każdemu wolno być niewyraźnym:) Przymknijcie więc oko i sprawdźcie moje koreczki!

Składniki na ok. 30 sztuk:
  • chleb pełnoziarnisty
  • ser gorgonzola
  • serek śmietankowy
  • groszek zielony
  • świeża bazylia
  • kabanosy wieprzowe
  • kabanosy pepperoni
  • 2 pomidory
  • słoik suszonych pomidorów
  • polędwica lub szynka
  • ser gouda
  • ser edamski
  • salami
  • parmezan
  • serek kozi
  • awokado
  • suszone śliwki
  • szynka parmeńska

Kromki chleba kroimy w kwadraty (możemy odciąć skórkę). Smarujemy je serem gorgonzola/serkiem kozi/serkiem śmietankowym.

Koreczki komponujemy na 4 sposoby: kabanosy kroimy w mniejsze kawałki, nabijamy je na wykałaczkę razem z mozzarellą, pomidorem, listkiem bazylii, serem żółtym oraz chlebem.

Drugą wersją tego koreczka jest zamiana kabanosa pepperoni na kabanosa wieprzowego oraz zamiast pomidora świeżego połówkę pomidora suszonego.
Drugi rodzaj koreczków: żagiel z kawałka sera żółtego, plaster polędwicy lub szynki, suszony pomidor, bazylia oraz pieczywo posmarowane gorgonzolą.

Trzeci rodzaj: podstawą jest plaster awokado, łyżeczka serka koziego, szynka parmeńska oraz suszona śliwka.

Czwarty rodzaj: żagiel z salami, pomidor świeży, szynka konserwowa z indyka, groszek zielony oraz chleb posmarowany gorgonzolą.

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 31 grudnia 2013 at 04:52

    Pomysły na koreczki zawsze są w cenie;)

    • Reply pees 31 grudnia 2013 at 08:22

      też tak myślę:)

  • Reply Pan Deserek :) 8 stycznia 2014 at 18:29

    Bardzo fajny pomysł na takie małe smakołyki 😉

  • Reply kornel 2 marca 2014 at 16:46

    Fajna przystawka, lubie eksperymentowac z kabanosami i zawsze wybeiram rozne smaki te od Henryka Kani. Na imprezie schodza pierwsze:)

  • Reply tura 28 czerwca 2014 at 13:40

    Chodzi Ci o Maestro czy Polskie Snaki? Bo nie wiem, które są lepsze…

    • Reply pees 1 lipca 2014 at 11:48

      Polskie snaki są bardzo okej:)

    Zostaw komentarz