Przepisy

Krokiety z pieczarkami

17 listopada 2013

krokiety z pieczarkami-2Krokiety z pieczarkami to kolejna odsłona naleśników z wytrawnym farszem:) Równie dobra, a może nawet smaczniejsza od krokietów ze szpinakiem wariacja na ich temat.

Osobiście uważam, że ta wersja krokietów jest najsmaczniejsza!:) Uwielbiam pieczarki- najchętniej chyba jem je ze schabowym lub z jakimś innym duszonym mięskiem. Też tak macie? Muszą być idealnie słone i pieprzne. Wtedy są najlepsze.

Składniki:

  • 4 naleśniki
  • 300g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej + szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła

Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i dusimy, aż wyparuje z nich woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wsypujemy do jednej miseczki, jajko rozbijamy w drugiej. Naleśniki rozkładamy, rozprowadzamy na nich farsz z pieczarek. Boki zwijamy do środka, koniec naleśnika również. Zawijamy krokieta. Gotowego krokieta maczamy w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 minut z każdej strony (do zarumienienia).

krokiety z pieczarkami-3

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Malwinka 17 listopada 2013 at 10:54

    Ja też bardzo lubię z pieczarkami 🙂 do tego kubek barszczu i jestem w siódmym niebie 🙂

  • Reply M. 17 listopada 2013 at 11:58

    Piękne i na pewno pyszne!

  • Zostaw komentarz