Słodkości

Sernik z gruszkami

6 października 2013

sernik z gruszkami-5Pyszny, kremowy i bardzo aromatyczny sernik z gruszkami. Muszę przyznać, że nie byłam pewna czy mi wyjdzie- bałam się, że podduszone gruszki, które dodałam do masy sprawią, że będzie ona miejscami mokra i się nie dopiecze. Jak się okazało nie miałam jednak powodów do obaw. Sernik wyszedł genialny. Dużo kardamonu, gałki muszkatołowej, cynamonu- jesienny, korzenny wypiek, który musi się pojawić u Was na stole.

To nic, że jest poniedziałek- nie potrzebujecie specjalnej okazji, żeby kupić 800g twarogu:) Mam rację? Sernik z gruszkami od ostatniej niedzieli jest moją miłością i na pewno go jeszcze upiekę. Spód zrobiłam bezglutenowy, ale spokojnie możecie użyć zwykłych ciastek i je pokruszyć.

Składniki na spód sernika:

  • 180g mąki kukurydzianej
  • 50g płatków ryżowych
  • 100g zimnego masła `
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ewentualnie odrobina wody dla zebrania wszystkich składników

Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy, aż masło pod wpływem wyrabiania ciasta i ciepła naszych dłoni zacznie się rozpuszczać i wiązać resztę składników. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny (może być zawinięte w folię spożywczą). Po upływie tego czasu natłuszczamy formę, posypujemy ją odrobiną mąki i wyklejamy ciastem. Nagrzewamy piekarnik do 180stopni, podpiekamy spód ok. 10 minut.

Składniki na sernik z gruszkami:

  • 500g sera twarogowego 0% (Emilka)
  • 300g twarogu chudego
  • 3 jajka
  • ok. 1 szklanki cukru
  • 150ml śmietanki 12% w kartoniku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża gruszka (lub 2-3 małe)
  • cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa (ok. 2 łyżeczek, możecie dać mniej jeśli nie lubicie tych przypraw)
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • dekoracja: plastry gruszki podpieczone w piekarniku ok. 30 minut

Twaróg miksujemy z jajami, dodajemy cukier, śmietankę oraz olej. Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy aż zmięknie (z 1 łyżką cukru). Odstawiamy do ostygnięcia. Do masy serowej dodajemy przyprawy i mąkę, miksujemy. Dodajemy gruszki (wraz z sokiem, który się wytworzył). Mieszamy razem, wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Sernik podałam z kremem, który powstał po rozpuszczeniu w 100ml mleka ok. 150g krówek.

 

sernik z gruszkami-3 sernik z gruszkami-4

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply gin 23 grudnia 2013 at 12:58

    Wygląda pięknie 🙂

  • Zostaw komentarz