Sosy i dodatki

Purée z dyni

18 października 2013

 puree z dyni-2

Purée z dyni. Idealne do zupy, do babki, do chleba, do ciasta. A nawet idealne do koktajlu!:) To naprawdę nie jest żadna filozofia. Puree możecie przygotować na kilka sposobów. Ja robiłam najprostszym, ale wcześniej też piekłam dynię w piekarniku. Teraz natomiast nie miałam tyle czasu i chęci- zwyczajnie poszłam na łatwiznę:)

Składniki na puree:

  • dynia (ilość wedle uznania)

Pierwszy sposób- dynię kroimy w plastry. Wyjmujemy ze środka pestki i miękki miąższ. Układamy dynię na blaszce do pieczenia (najlepiej na papierze). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika o trzymamy do miękkości- ok. 45-60 minut (w zależności od grubości plastrów).Następnie zeskrobujemy łyżką dynię od skórki i miksujemy.

Drugi sposób- dynię obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy 150ml wody i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy.

Dynia przyrządzona pierwszym sposobem jest bardziej aromatyczna i ma bardziej wyrazisty kolor. Jednakże dynia obgotowana także nie jest zła- pamiętajcie tylko żeby dobrze ją ugotować tak, aby odparować nadmiar wody.

Tak przygotowane purée przyda się Wam do kolejnych przepisów, które znajdziecie na blogu. Ja zrobiłam purée z 3.5kg dyni.

puree z dyni

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Dorota Smakuje 21 października 2013 at 21:27

    Piękny ma kolor!

  • Zostaw komentarz