Sosy i dodatki

Pesto z rukoli

22 października 2013

 pesto z rukoli-3Pesto z rukoli to dopiero druga taka propozycja na blogu. Dawno temu zamieściłam przepis na pesto z pietruszki, które przypadło Wam do gustu:) Dla przypomnienia: pesto z pietruszki.

To z rukolą jest zupełnie inne- ostrzejsze, bardziej pasuje do makaronu niż do kanapki. Sprawdzi się też jako dodatek do ryby. Jest banalnie proste w wykonaniu, bardzo dobre i możecie je przechować w słoiczkach w lodówce (na wierzch pesto polejcie olejem lub oliwą- a przed użyciem zlejcie nadmiar tłuszczu- dzięki temu nie zapleśnieje).

Ja mam jeszcze dwa słoiczki, które otwieram gdy nie mam pomysłu na obiad. Dorzucam do makaronu i gotowe:)

Składniki:

  • 120g rukoli
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 garście pestek z dyni lub słonecznika (ok. 5 łyżek)
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Rukolę wkładamy do blendera/miksera, dodajemy oliwę. Czosnek obieramy, wrzucamy do blendera. Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Miksujemy wszystkie składniki na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

pesto z rukoli-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply ola 22 października 2013 at 16:50

    genialny kolor i zdecydowanie coś dla mnie – uwielbiam rukolę!
    a powiedz,Paulinko,czy te słoiczki specjalnie kupowałaś,czy są “po czymś”? wyglądają ślicznie.

    • Reply pees 22 października 2013 at 16:55

      te słoiczki mam po dżemikach z Krakowskiego Kredensu- są tam pakowane po 3 czy 4 słoiczki w zestawie:)

  • Reply Pan Deserek :) 24 października 2013 at 07:55

    Wyszedł piękny kolorek 😉 aż chce się skosztować 😉

  • Zostaw komentarz