Ależ to pyszne!:) Chocolate chip cookies to chyba najbardziej znane ciastka amerykańskie. Mają dużo cukru i dużo czekolady. Są przepyszne, a jedno z nich zaspokaja potrzebę na słodkie na cały dzień:)
Kruche na zewnątrz a ciągnące w środku. Kremowe i chrupiące. Mam nadzieję, że uda Wam się zrobić te chocolate chip cookies, a jesienny dzień od razu będzie lepszy. Swoją nazwę zawdzięczają dodatkowi ‘kropelek’ czekolady.
Składniki na 12 sztuk:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej (użyłam kropelek czekoladowych)
- 150g mąki
- 100g masła w temp. pokojowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem pudrem. Dodajemy jajko.
Czekoladę łamiemy na kostki, następnie przekrawamy je na mniejsze 2-3 części.
Do maślanej masy przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Masę mieszamy dłońmi, dodajemy posiekane czekolady.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na niej dużą łyżką wykładamy masę, spłaszczamy ją delikatnie dłońmi. Pieczemy ok. 15 minut (blachę wkładamy powyżej połowy wysokości piekarnika), ciastka mają być miękkie i lekko zarumienione po bokach. Odstawiamy do ostygnięcia.
8 komentarzy
jak ja lubię takie ciacha!
Ciasteczka trochę mi się przypiekły ale i tak są pyszne 🙂
cieszę się ogromnie!:)
Wyglądają na prawdę smakowicie. Czekoladę dam taką co dodaje do fontanny, zobaczymy co z teog wyjdzie
ja dałam taką mleczną, a gorzką dałam połamaną na mniejsze kawałki, zwykłą.
Wczoraj je wlasnie robilam, a dzisiaj polowa z nich… hmmm jakos zniknela z pudelka 🙂
Anna no wybacz, to magiczne ciastka! nic na to nie poradzę 🙂
mniam!