Ciasto z gruszkami- mocno kakaowe, wilgotne, słodkie, zupełnie jak murzynek.
To dla mnie przebój- ostatnio piekłam je dwa razy- drugi raz, na odmianę wyłożyłam śliwkami i brzoskwiniami, dzięki czemu nabrało kwaśnego smaku.
Z ogromną chęcią upiekłabym je znów- w końcu gruszki cały czas leżą w koszyku pod stołem…. Kto wie czy się nie skuszę:) Akurat na weekend byłoby jak znalazł do herbaty czy kawy.
To ciasto jest bardzo proste, ucieramy wszystko mikserem i nie ma mowy o zakalcu! Ilość owoców i ich rodzaj możecie wybrać dowolnie:)Przepis podpatrzyłam u Caketime.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki kakao (dobrej jakości)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki ciepłego kakao (nie słodzonego, gorzkiego)
- 4 jajka
- gruszki lub inne owoce pokrojone w półksiężyce
Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem, dodajemy olej oraz mleko/jogurt. Suche składniki mieszamy razem. Do mokrych składników przesiewamy suche nadal miksując, na samym końcu dodajemy do masy kakao- miksujemy do połączenia się składników. Formę do pieczenia smarujemy masłem/oliwą i obsypujemy mąką pszenną, wylewamy ciasto, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ok. 45-60 minut w 180 stopniach.
2 komentarze
zaraz się za nie zabieram 🙂
Lubię to ciasto między innymi za to, że można dodać do niego co akurat ma się pod ręką( ostatnio też ze śliwkami je robiłam) Cieszę się, że Ci smakowało:) Podoba mi się w tym kształcie, że muszę kiedyś tak upiec:)