Słodkości

Ciasto z dyni (keks)

17 września 2013

ciasto z dynii keks dyniowyKupiłam dynię, a w zasadzie jej prawie 3kg kawałek:) Korzystam ile mogę, wykrawam po kawałku, duszę, opiekam, gotuję i smakuję. Dziś mam dla Was ciasto z dyni. A mówiąc ciasto mam na myśli keks. Mamy tu śliwki, daktyle, rodzynki, orzechy. Jednak z ciastami własnego pomysłu czasami jest kłopot- konsystencja. Niby to zakalec, niby nie- wiem jedno- ciasto jest bardzo wilgotne, nawet 3 dnia. Z podanych proporcji upiekłam dwie foremki ciasta z dyni: 30×10 i 20×8.

Składniki:

  • 380g dyni
  • 25g orzechów laskowych
  • 6 daktyli
  • 6 suszonych śliwek
  • 35g rodzynek
  • 30g pekanów
  • 30g żurawiny
  • 50g mlecznej czekolady
  • 170g cukru
  • 150g oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • sok z pomarańczy 50ml
  • 600ml mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • gałka muszkatołowa wedle uznania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Daktyle, śliwki, pekany i czekoladę siekamy drobno. Dynię zasypujemy cukrem, gdy wytrąci się z niej sok dodajemy jajka, sok z pomarańczy, olej. Mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, łączymy z mokrymi składnikami mieszając łyżką. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, łączymy.Formy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i pieczemy ok. 46-60 minut w 180 stopniach.

DSC_5964

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Wiera 19 września 2013 at 11:49

    Hmm… keks obowiązkowo jest na zimowe święta. I myślę, że przydałaby mu się jakaś odmiana 🙂

  • Zostaw komentarz