Lubicie pulpety/klopsiki? Ja bardzo rzadko je jem, zazwyczaj są po prostu smażone w panierce, ostatnio natomiast przypomniałam sobie o tym klasyku!:) Pulpety w sosie koperkowym- prawda, że to przesmaczna propozycja na obiad?
Mięso mielone jest wdzięcznym tematem, możemy z niego przygotować najróżniejsze pulpety czy to z cebulą czy z marchewką i ryżem. Dzieci bardzo lubią takie mięsne klopsiki.
Pamiętam dobrze smak tego sosu koperkowego z dzieciństwa. Tak jak mama i babcia, pulpety podaję zawsze z buraczkami <3 Mniam!
Składniki na 2 porcje (po 5 pulpecików):
- 250g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 szklanki rosołu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sos koperkowy (z tego przepisu KLIK)
Cebulę siekamy bardzo drobno, dodajemy ją do mięsa. Wbijamy jajko i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pulpety do zrumienienia z dwóch stron.
Klopsiki przekładamy do garnuszka, zalewamy je rosołem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Do sosu koperkowego dodajemy mąkę ziemniaczaną, dolewamy 0.5 szklanki gorącego rosołu. Całość mieszamy i wylewamy do gotujących się pulpetów. Gdy sos zacznie gęstnieć obiad jest gotowy. Podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Brak komentarzy