Słodkości

Jagodzianki- przepis na pyszne ciasto drożdżowe

5 lipca 2013

Domowe, puszyste jagodzianki są nie do zastąpienia!:)
Cudownie słodkie, cudownie nafaszerowane jagodami.
A te sklepowe buły to takie napowietrzone,
puste w środku, tylko z zabarwionym środkiem, 
na próżno w nich szukać jagód.
To były moje pierwsze jagodzianki,
nigdy wcześniej takich nie robiłam, a jadłam tylko te sklepowe.
Wiem, wiem, nie powinnam się nawet przyznawać, ale nie sposób jest robić
wszystko samemu w domu. No nie da się:)
Ale teraz wiem, że jak drożdżówki z jagodami to tylko takie domowe.
Na drożdżach, z mlekiem, masełkiem. Do nich kawa z mlekiem, bez cukru.
Mniam!

Koniecznie je zróbcie.
Jagody póki co drogie, ale Mama mówiła, że na Kaszubach są już po 8zł za kg,
a ja tam jadę za tydzień!:D 
Nie mogę się doczekać!

Przepis jest prosty, ja się ze wszystkim wyrobiłam w 2.5 godziny:)

Co prawda, niektóre jagodzianki trochę mi się rozkleiły i sok wyciekał, 
ale nie było tego dużo:)

Składniki na 10 dużych jagodzianek:

  • 600g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 40g drożdży świeżych
  • 250ml mleka
  • 80g cukru trzcinowego (możecie użyć białego)
  • 2 jajka
  • do nadzienia: 250g świeżych jagód (można użyć mrożonych, ale odsączonych)
  • dodatkowo: żółtko do posmarowania wierzchu jagodzianek

Mąkę przesypujemy do dużej miski, robimy w niej zagłębienie, kruszymy drożdże. Zasypujemy je łyżką cukru.
Mleko podgrzewamy, gdy jest ciepłe (nie może być wrzące!) polewamy kilkoma łyżkami drożdże.
Odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Masło roztapiamy, studzimy.
Do ciasta drożdżowego dodajemy 2 jajka, pozostałą część cukru oraz mleka, a także masło i szczyptę soli.
Wyrabiamy do momentu, w którym ciasto zacznie odchodzić od rąk (nie będzie się kleić), w razie potrzeby możemy podsypać stolnicę/blat mąką.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie w lecie to parapet, zimą są to okolice kaloryfera) i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po ok. 1-1.5 godzinie ciasto powinno być już mocno wyrośnięte.
Wyjmujemy je z miski, wyrabiamy jeszcze kilka chwil.

Jagody płuczemy, odsączamy z wody. Zgniatamy je widelcem (tylko trochę).
Gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na 10 części, każdą z nich rozpłaszczamy w dłoni i na środek kładziemy 1 łyżkę jagód. Zlepiamy boki (jak przy robieniu pierogów), formujemy w dłoni, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do wyrośnięcia. Po ok. 40 minutach drożdżówki powinny się napuszyć. Smarujemy je rozbełtanym żółtkiem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Jagodzianki pieczemy ok. 15-20 minut.

Możemy je polukrować lub posypać cukrem pudrem przed podaniem:)

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Dora 9 lipca 2013 at 05:54

    Wyglądają absolutnie przepysznie!

  • Reply true religion jeans australia 9 sierpnia 2013 at 10:53

    pretty post nice say to unniversey mey thank

  • Zostaw komentarz