Przepyszne, przecudowne ciasto czekoladowe
z pokrojonymi w dużą kostkę jabłkami.
Podane w towarzystwie domowego dżemu jabłkowego i bitej śmietany z czekoladą.
Na letnie wieczory, do mrożonej kawy.
Pyszne zakończenie każdego dnia!:)
Musicie zrobić to ciasto czekoladowe.
Jest naprawdę warte spróbowania, z jabłkami czy gruszkami-
jak wolicie.
Możecie upiec je w formie babeczek,
w kokilkach.
Składniki na dużą blaszkę:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- płatki migdałów
- 200ml śmietany kremówki
- czekolada gorzka- 6 kostek
- dżem jabłkowy, domowy
Jajka i cukier ucieramy na puszystą masę. Masło z gorzką czekoladą roztapiamy w rondelku.
Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Gdy masło przestygnie wlewamy je powoli do jajek z cukrem, nadal miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, wsypujemy cynamon. Mieszamy. Jabłka dodajemy do masy, mieszamy.
Gdy masło przestygnie wlewamy je powoli do jajek z cukrem, nadal miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, wsypujemy cynamon. Mieszamy. Jabłka dodajemy do masy, mieszamy.
(Ciasto będzie gęste i w porównaniu z jabłkami może się wydawać go mało- tak ma być.)
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 20-30 minut.
Gdy ciasto czekoladowe z jabłkami ostygnie możemy je wybrać i pokroić w plastry.
Kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy z dwoma łyżeczkami miodu, siekamy gorzką czekoladę i dodajemy ją do masy.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 20-30 minut.
Gdy ciasto czekoladowe z jabłkami ostygnie możemy je wybrać i pokroić w plastry.
Kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy z dwoma łyżeczkami miodu, siekamy gorzką czekoladę i dodajemy ją do masy.
Ciasto czekoladowe podajemy z kleksem dżemu oraz śmietany, posypujemy płatkami migdałów.
1 komentarz
Pysznie wygląda 🙂