Przepyszne babeczki z bananami.
Zrobiłam je przy okazji wyjazdu nad morze,
żeby trochę dogodzić teściowi;)
Bezglutenowe wypieki są generalnie trudne,
nie smakują tak, jak te słodkości, które wypiekamy na mące pszennej.
Trzeba się do tego przyzwyczaić, te babeczki jednak
są chyba najlepsze w mojej karierze.
Babeczki są słodkie, kruche, ale nie rozpadają się.
Wyśmienity smak możemy modyfikować dodatkiem innych owoców
lub np. czekolady.
Zamiast mąk bezglutenowych możemy użyć zwykłej pszennej.
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki bezglutenowej
- 2 banany
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
Składniki suche- mąki, proszek, sodę mieszamy razem. W drugim naczyniu łączymy jajka, mleko kokosowe oraz zwykłe i olej. Zawartości obu naczyń mieszamy razem, dodajemy pokrojone w plastry banany.
Ciasto nakładamy do ramekinów lub foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
6 komentarzy
Jakiej mąki bezglutenowej użyłaś?
firmy Schar:) do naleśników, omletów i innych.
Dodam tylko od siebie, że trzeba uważać na skład proszku do pieczenia, gdyż ten zwyczajny zawiera mąkę pszenną i wtedy nici z bezglutenowego wypieku. Trzeba niestety stosować bezglutenowy proszek do pieczenia albo tylko sodę. Pozdrawiam serdecznie. Ale muffinki pyyyszne 🙂
Tak, tak, wiem, że proszek do pieczenia trzeba dobrze sprawdzić 🙂 Dzięki! P.
Na ile muffinek jest ten przepis?
Przepis jest na 10 sztuk 🙂