Słodkości

Babeczki z bananami (bezglutenowe)

1 lipca 2013

Przepyszne babeczki z bananami.
Zrobiłam je przy okazji wyjazdu nad morze, 
żeby trochę dogodzić teściowi;)
Bezglutenowe wypieki są generalnie trudne,
nie smakują tak, jak te słodkości, które wypiekamy na mące pszennej.
Trzeba się do tego przyzwyczaić, te babeczki jednak
są chyba najlepsze w mojej karierze.

Babeczki są słodkie, kruche, ale nie rozpadają się.

Wyśmienity smak możemy modyfikować dodatkiem innych owoców
lub np. czekolady.
Zamiast mąk bezglutenowych możemy użyć zwykłej pszennej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka

Składniki suche- mąki, proszek, sodę mieszamy razem. W drugim naczyniu łączymy jajka, mleko kokosowe oraz zwykłe i olej. Zawartości obu naczyń mieszamy razem, dodajemy pokrojone w plastry banany.
Ciasto nakładamy do ramekinów lub foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Anonymous 2 lipca 2013 at 09:42

    Jakiej mąki bezglutenowej użyłaś?

    • Reply pees 2 lipca 2013 at 11:08

      firmy Schar:) do naleśników, omletów i innych.

  • Reply Dominika 23 stycznia 2016 at 16:20

    Dodam tylko od siebie, że trzeba uważać na skład proszku do pieczenia, gdyż ten zwyczajny zawiera mąkę pszenną i wtedy nici z bezglutenowego wypieku. Trzeba niestety stosować bezglutenowy proszek do pieczenia albo tylko sodę. Pozdrawiam serdecznie. Ale muffinki pyyyszne 🙂

    • Reply pees 27 stycznia 2016 at 11:35

      Tak, tak, wiem, że proszek do pieczenia trzeba dobrze sprawdzić 🙂 Dzięki! P.

  • Reply Forreeatricbistsa 19 lutego 2017 at 17:09

    Na ile muffinek jest ten przepis?

  • Zostaw komentarz