Nie da się ukryć, że mam fazę na szparagi:)
To risotto jest genialne!
Nigdy nie jadłam czegoś tak pysznego.
Kocham parmezan, szparagi.
Białe wino… 🙂
Musicie je koniecznie przygotować!
Mam nadzieję, że to risotto ze szparagami nie sprawi Wam problemu,
ja robiłam je pierwszy raz i podołałam:)
Składniki na 2 porcje:
- 6 szparagów
- 1 cebula
- ok. 0.5-0.7l bulionu warzywnego
- 150ml białego wina (użyłam pół wytrawnego)
- 100g ryżu Arborio
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła.
Szparagi myjemy, odkrawamy białe końcówki (ok. 2-3cm).
Cebulę drobno siekamy, szparagi kroimy w grube plastry.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę, wsypujemy ryż i podsmażamy ciągle mieszając ok. 2 minut. Wlewamy wino, czekamy aż odparuje. Następnie dolewamy bulion chochelką- nie wlewamy całości od razu, czekamy aż ryż wchłonie część i dolewamy, ciągle mieszając. Dodajemy pocięte szparagi i dalej dolewamy porcjami bulion. Ryż musi być miękki, gdy wchłonie cały wywar i będzie gotowy, zdejmujemy go z gazu i dosypujemy parmezan. Mieszamy.
Risotto ze szparagami dekorujemy paskami szparagów.
9 komentarzy
robiłam już kilka wersji risotto, ale ze szparagami jeszcze nigdy. Zielone uwielbiam, więc z chęcią wypróbuję, póki jeszcze są dostępne 🙂
Bardzo fajny pomysł 🙂
uwielbiam 😉
Risotto jest jak dla mnie naprawdę bardzo prostym daniem,z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Dziwię się,że robisz je pierwszy raz,bo to dość popularne danie. Często gości na moim stole,w zasadzie jest też fajne, by pozbyć się resztek warzyw – cukinia, papryka, pieczarki, kurczak, szparagi, grzyby, brokuły… po prostu wszystko można do niego dodać!
A po dodaniu parmezanu przestajemy czuc jakikolwiek smak szparagow. Kto to wymyslil z tym parmezanem?
do risotta zawsze dodaje się parmezan:)
mnie bardzo smakowało, jeśli korzystasz ze szparagów, które są teraz- a nie są one polskie, może ich smak jest mniej intnesywny.
@pees. Jestes, jak to czasem mozna uslyszec w mediach, w mylnym bledzie. Parmezan zabija smak risotta ze szparagami, risotta z bobem, risotta z grzybami (wszelakimi) i nigdy, przenigdy nie dodaje sie go do risotta czy pasty z owocami morza. Jezeli mi nie wierzysz – sprobuj. Ja za pierwszym razem jak zamordowalem parmezanem risotto z borowikami, malo nie poplakalem sie ze zlosci.
Oczywiscie, de gustibus non disputandum est. Ktos moze lubic z parmezanem…
No to ja zaliczam się do tych ludzi, którzy lubią z parmezanem:)
A sproboj bez i porownaj…Moze zmienisz zdanie. Z tym parmezanem to taki stereotyp – w wiekszosci przepisow kaza go dodawac do kazdego risotta i kazdej pasty. Niestety, jest to ostry, wyrazisty ser i zabija smak delikatniejszych potraw. Ale np. do risotto milanese oczywiscie obowiazkowo!