Obiady

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i oliwkami

20 czerwca 2013

Makarony to świetna sprawa.
Szybki, tani i prosty obiad.
Kilka składników i już!

Dziś mam dla Was kolejną propozycję z kurczakiem-
oliwkami, kaparami, parmezanem.
Mam nadzieję, że sięgniecie po ten przepis:)

Planujecie już wakacje?
K. ostatnio podał hasło ‘Chorwacja’,
chociaż ostatecznie nie wiem co z tego wyjdzie,
to już rozglądam się za tym, co warto tam zwiedzić, w które
dokładnie miejsce się udać.
No i oczywiście- potrzebne są mapy, 
jakiś atlas samochodowy (tak, tak, K. będzie kierowcą),
z pomocą przyszła mi strona cuponnation.pl
na której znajdziecie mnóstwo promocji na przeróżne usługi, książki,
płyty, ubrania. 
Zajrzyjcie do działu z promocją na książki, filmy, muzykę- atlasy, rozmówki i mapy są 25% tańsze!:)
W sam raz na zbliżające się urlopy, prawda?:)

Składniki na sos:

  • 400g piersi z kurczaka
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek (bez zalewy)
  • 200g pieczarek
  • 5 pomidorów suszonych (z zalewy)
  • 10 kaparów (z zalewy)
  • parmezan
  • sól, pieprz, papryka słodka i chili
  • oliwa
  • 2 łyżki śmietany 30%

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Obsypujemy papryką słodką i chili, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.
Pieczarki obieramy, siekamy w plastry. Suszone pomidory, kapary i oliwki odsączamy z zalewy. Pieczarki dusimy na patelni, posypujemy je solą, aby szybciej puściły wodę. Dodajemy je do garnuszka z piersią z kurczaka, dodajemy resztę składników i dusimy całość. Przed podaniem dodajemy śmietankę i mieszamy.
Podajemy z makaronem al dente, posypujemy parmezanem.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Agnieszka 20 czerwca 2013 at 12:28

    Bardzo fajny pomysł na obiadek. Na pewno spróbuję:)

  • Zostaw komentarz