Kompot z truskawek jest
nieoceniony przy ciepłych dniach.
Cudownie słodki, dobrze schłodzony potrafi dla naszego organizmu zdziałać cuda!:)
Ja korzystam z truskawek ile moge,
robię dżemy, ciasta, podjadam je posypane cukrem:)
Już zaraz ich nie będzie,
dlatego taki kompot będzie świetny na samą końcówkę sezonu!
Żeby przygotować kompot w słoikach robię tak:
do dużych, litrowych słoików nasypuję ok. 1/3 ich wysokości odszypułkowanych truskawek,
zasypuje je 2 łyżkami cukru i zalewam wrzącą wodą.
Pasteryzuję ok. 10-15 minut.
Składniki na ok. 1l kompotu:
- 500g truskawek
- 1l wody
- 4 łyżki cukru
Truskawki szypułkujemy płuczemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Wodę gotujemy, wrzucamy do niej owoce z cukrem. Czekamy aż sie zagotuje i cukier się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia. Kompot truskawkowy przelewamy do dzbanka i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2 komentarze
Uwielbiam wszystko z truskawek! 🙂
O tak, kompot truskawkowy jest obłędny! Najlepiej z dużą ilością kostek lodu, nie ma lepszych napojów jak te domowe 🙂 pięknie wygląda u Ciebie 🙂