Obiady

Chiński makaron z warzywami

16 czerwca 2013

Pyszny chiński makaron,
z dodatkami w postaci warzyw, i tym razem, zamiast wołowiny,
szynki.
Dania z woka są bardzo wygodne, wszystko robi się w jednym
naczyniu i można zrobić wielką porcję!:)

Chow Mein to chiński makaron smażony w woku z warzywami i mięsem.

Ja podałam z mieszanką warzyw i szynką, która świetnie się sprawdziła!:)
Danie jest przesmaczne, cudownie lekkie i sycące.
Do tego kolorowe i aromatyczne:)

Składniki na 2 porcje:

  • 125g chińskiego makaronu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 200g szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 plasterków papryczki chilli
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 400g warzyw: groszek, brokuły, marchewka, cebula, kukurydza, fasolka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1 łyżka liofilizowanej cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
Makaron zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem 5 minut, następnie przelewamy go zimną wodą i odsączamy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim pociętą w cienkie paseczki wołowinę, przewracając na drugą stronę. Brokuły dzielimy na różyczki, cebulę piórkujemy, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Fasolkę kroimy w 2-3 cm paseczki. Dorzucamy je do woka razem z posiekanym czosnkiem, papryczką chili i imbirem. Dolewamy sos sojowy.
Gdy warzywa zmiękną dokładamy makaron, podgrzewamy całość razem, możemy dodać więcej sosu sojowego.

* warzywa są zamrażane, a następnie zostaje z nich odparowana woda, dzięki temu są tak samo wartościowe jak wtedy, gdy były świeże; dostępne w sklepach LIDL- Azjatycki Tydzień w Lidlu

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 17 czerwca 2013 at 04:20

    jaki kolorowy! i aromatyczny :]

  • Reply whiness 17 czerwca 2013 at 05:32

    Ach, niezawodna chińszczyzna 🙂 Zawsze uwielbiam ten kolorowy misz-masz.

  • Reply Martuuu9 17 czerwca 2013 at 13:23

    ale narobiłaś mi smaku 😛 aż zrobiłam się głodna 🙂

  • Reply Kamciss 17 czerwca 2013 at 20:46

    uwielbiam chińskie danie, ale pałeczkami nie umiem się posługiwać! 😀

  • Reply Aleksandra 17 czerwca 2013 at 21:14

    Jutro robię takie chińskie ! ale narobiłaś mi ochoty 🙂

  • Reply Martha- Lajtowe Gotowanie 18 czerwca 2013 at 20:45

    Twoje chińskie wygląda obłędnie:), baaaaaaardzo chętnie wypróbuję! Pozdrawiam:)

  • Reply Paulina 19 czerwca 2013 at 19:02

    Ale miałam dzisiaj na coś takiego ochotę 🙂

  • Zostaw komentarz