To absolutny strzał w dziesiątkę:)
Cudowny aromat mięty i melisy sprawia, że pierś z kurczaka nabiera zupełnie innego,
nowego smaku.
Przepisy na grilla to zazwyczaj marynaty do karkówki, ja postawiłam na
piersi z kurczaka w orzeźwiającym wydaniu.
Zresztą, uwielbiam grillowane filety:)
Do takiego filetu świetnie nadaje się też pesto, które już znacie!
Składniki na marynatę do piersi kurczaka:
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej melisy
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z 1/2 cytryny
- suszony tymianek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przedzielamy je na dwa filety.
Do pojemnika, w którym będziemy marynować mięso wrzucamy posiekaną miętę, melisę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dorzucamy również tymianek. Mięso możemy lekko rozbić tłuczkiem (ja tego nie robiłam), wkładamy je do pojemnika, posypujemy sola i świeżo mielonym pieprzem. Mięso smarujemy marynatą, zostawiamy w pojemniku na co najmniej 1 godzinę (najlepiej przechować w lodówce).
Po tym czasie mięso wyjmujemy, grillujemy z dwóch stron (możemy oczyścić je z listków mięty oraz melisy).
Mięso przygotowane w tej marynacie jest soczyste i aromatyczne.
1 komentarz
Oj tak zdecydowany strzał w 10-tkę !
zapowiada sie bardzo smacznie, nie omieszkam wykorzystać ten przepis na weekendowym grillu 😉