Słodkości

Muffiny z truskawkami (bezglutenowe)

27 maja 2013
muffiny z truskawkami

Pyszne, bezglutenowe muffiny z truskawkami.
Są na mące kukurydzianej, z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Idealne na piknik czy II śniadanie:)

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju (możecie zastąpić masłem)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka truskawek
  • cukier puder

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek, cukier. Do drugiej dodajemy mleko, jajka i olej. Składniki suche wsypujemy do składników mokrych, dodajemy posiekaną czekoladę oraz pokrojone w kostkę truskawki. Mieszamy łyżką. Bezglutenową masę nakładamy do papilotek/silikonowych foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, muffiny z truskawkami pieczemy ok. 20 minut.

Przeczytaj również

21 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 28 maja 2013 at 04:21

    O, zmiana profilowego i aż przez chwilę zastanawiałam się, gdzie jestem. 🙂

    • Reply pees 28 maja 2013 at 07:06

      jesteś u mnie:)
      tamto zdjęcie miało już ponad rok więc postanowiłam je zmienić:)

  • Reply Martuuu9 28 maja 2013 at 17:28

    wyglądają smakowicie 😉

  • Reply Anonymous 29 maja 2013 at 13:00

    Masła ma być pół szkl po stopieniu czy w wersji twardej?

    • Reply pees 29 maja 2013 at 14:05

      pół szklanki po stopieniu masła:)

  • Reply Anonymous 30 maja 2013 at 08:32

    Czy można zastąpić mąkę kukurydzianą zwykłą przenną i w takich samych proporcjach?
    Czy babeczki wyjdą wtedy?

    • Reply pees 30 maja 2013 at 08:52

      wyjdą i będą równie pyszne:)

    • Reply Anonymous 30 maja 2013 at 09:00

      Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
      A czy można dołożyć do nich kruszonkę na wierzch czy może będzie za ciężko i nie urosną?

    • Reply pees 30 maja 2013 at 18:13

      to zależy jak dużo kruszonki nasypiesz, ale myślę, że powinny urosnąć bez problemu.
      aż Ci zazdroszczę, bo będą pyszne!:)

  • Reply Rhino 17 czerwca 2013 at 12:23

    Mi tak sobie smakują. Nie urosły. Ale moja siostra wcina jak nigdy 🙂

    • Reply pees 17 czerwca 2013 at 12:47

      O, nie urosły? Może proszek do pieczenia był zwietrzały? Ja zawsze sprawdzam wsypując odrobinę do wody- gdy zacznie się pienić to znak, że jest okej.
      Dobrze dla siostry:)

  • Reply Rias 11 czerwca 2014 at 18:39

    Mam pytanie 🙂
    Czy te 180 stopni dotyczą termoobiegu czy nie?

    • Reply pees 12 czerwca 2014 at 19:47

      Ja nigdy nie piekę w termoobiegu:) Uzywam grzałki góra-dół.

  • Reply Maja 24 lipca 2014 at 22:27

    A ile muffinek wychodzi z porcji ? 🙂

    • Reply pees 25 lipca 2014 at 11:12

      Ok. 10-12 sztuk

  • Reply Muffinowe owady truskawkowo czekoladowe – bezglutenowe | Okruszki w kuchni 8 marca 2016 at 10:52

    […] inspiracja pochodzi z blogu „Smakowity kąsek” (http://smakowitykasek.pl/2013/05/muffiny-z-truskawkami-bezglutenowe.html). Dziękujemy CI Smakowity […]

  • Reply website tech info 8 marca 2016 at 10:57

    Dziękuję za inspirację!
    Najbardziej cieszy mnie, że muffinki są super jadalne i nie różnią się smakiem i strukturą od pszeniczno-mącznych. pozdrawiam

  • Reply alik 11 czerwca 2016 at 20:33

    wyszły super, tylko ja zmodyfikowałam i dodałam mleko migdałowe, łyżeczkę inuliny i cynamon Pychotki dziękuje za przepis

    • Reply pees 12 czerwca 2016 at 14:44

      Super pomysł 🙂 Dzięki za wiadomość!

  • Reply beti 15 stycznia 2017 at 16:23

    coś nie tak z tymi proporcjami ! Ciasto jest bardzo rzadkie, wychodzi z niego ok. 24 babeczek, a nie 10-12 !!! W ogóle chyba to mleko nie potrzebne było ! I wszystko wylądowało w koszu, nie wyrosły wcale te babeczki, spiekły się i tyle, a nadal ciasto luźne. 🙁

    • Reply pees 17 stycznia 2017 at 20:22

      Beti,
      a zmieniałaś coś w składnikach? Ciasto powinno być luźne. Mleka jest 1 szklanka, plus olej i 2 jajka. Może to kwestia mąki? Piekłaś je w termoobiegu czy pod grzałką góra/dół?
      Pozdrawiam, P.

    Zostaw komentarz