Makaron z truskawkami
to taki prosty i smaczny obiad, a teraz zaczną się świeże owoce
i będzie ich coraz więcej i więcej!:)
Już nie mogę się doczekać tych przybrudzonych ziemią, malutkich truskawek,
które aż kipią smakiem i aromatem.
Lubicie makarony na słodko?:)
A wiecie, te Kaszubskie są najlepsze!
A kto jest z Kaszub?:>
No ja!:)
Składniki na 3 porcje:
- 500g makaronu świderki
- 500g truskawek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- 3 łyżki mascarpone
- świeża mięta
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Truskawki myjemy, odcedzamy z wody i wycinamy szypułki.
Miksujemy je wraz z cukrem i słodką śmietanką.
Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na talerz, na wierzch nakładamy mus truskawkowy oraz mascarpone, dekorujemy świeżą miętą.
6 komentarzy
aaaaaaj!! super, aż ślinka cieknie, mam akurat truskawki w lodówce, więc się skuszę; a z tym mascarpone to już w ogóle odjazd! 🙂
makaron i truskawki – pycha !!! lubię takie słodkie dania 😉
jakie kolory! cudo 🙂
Jakie pyszności! Zazdroszczę 🙂
ja jestem z Wielkopolski. ale makaron z truskawkami znam już od dzieciaka!
i dam się pokroić za porcję!
o tak.. zdecydowanie jedno z najfajniejszych letnich dań dzieciństwa!:)
Pozdrawiam