Napoje

Kompot z rabarbaru (Kingtajl)

24 maja 2013

Mamy końcówkę maja, ale ostatnimi dniami słońce nas nie rozpieszcza,
w Łodzi zimno, wieje.
Jednak, gdy tylko znów się ociepli wszyscy rzucimy się na kompot z rabarbaru:)
Jest taki pyszny, orzeźwiający.
Nic więcej do szczęścia nie potrzeba!
No, może kocyk na zielonej trawie i dobrą książkę czy płytę.

To kolejny przepis na Kingtajl-
tym razem pyszny, słodko-kwaśny kompot.
Spróbujcie go z wodą gazowaną!:)

Składniki na 3 szklanki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 770ml wody naturalnej gazowanej Kinga Pienińska
  • 1 jabłko
  • 150ml wody naturalnej niegazowanej Kinga Pienińska
  • kilka listków mięty
  • kostki lodu

Rabarbar i jabłko obieramy, tniemy na małe kawałki. Do garnuszka nalewamy 150ml wody, wsypujemy cukier i wrzucamy pokrojony rabarbar z jabłkiem.
Całość gotujemy tak długo, aż rabarbar i jabłko zaczną się rozpadać.
Po tym czasie wszystko przelewamy przez sitko, dociskając łyżką tak, aby jak najwięcej soku spłynęło do dzbanka. Dolewamy wodę gazowaną.
Dla ozdoby dorzucamy miętę oraz kawałki świeżego rabarbaru.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Kamciss 25 maja 2013 at 12:57

    Wygląda super, uwielbiam takie kompoty :>

  • Zostaw komentarz