Fit/lekkie

Ciasto/biszkopt z truskawkami bez tłuszczu

16 maja 2013

Minimalizm.
Umiar.
We wszystkim warto go zachować, w kuchni tym bardziej!:)
Mam dla Was przepis na ciasto z truskawkami,
w zasadzie bardziej biszkopt, bez dodatku tłuszczu.

Z przewagą mąki pełnoziarnistej.
Biszkopt nie jest za słodki
więc jeśli wolicie słodsze wypieki to zwiększcie ilość cukru.

Naprawdę godne polecenia i spróbowania:)
Ja powtórzę z pewnością z dodatkiem innych owoców- np. jagód czy śliwek!

Wy też przepadacie za klasyką- biszkopt z truskawkami + bita śmietana?:)
Inspiracja zaczerpnięta z książki “Torte. Buona Cucina!” Bauer-Weltbild Media

Składniki na ciasto z truskawkami:

  • 250g truskawek
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 80g mąki pszennej
  • 40g śmietany 12%
  • 120g jogurtu naturalnego (1 kubeczek)
  • 30g cukru trzcinowego
  • 30g cukru białego
  • 3 jajka
  • 1 torebka proszku do pieczenia

Rozbijamy jajka, dodajemy do nich oba cukry, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, następnie dolewamy śmietankę oraz jogurtu naturalny. Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek.
Truskawki myjemy, szypułkujemy, przepoławiamy.
Tortownicę o śr. 17cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch wrzucamy truskawki.
Ciasto pieczemy w 180stopniach ok. 30-40 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Przeczytaj również

14 komentarzy

  • Reply Ale babka i robi to co lubi 16 maja 2013 at 22:16

    uwielbiam taka klasykę! też jestem zwolenniczką umiaru w kuchni:) Twoje ciasto wygląda nieziemsko!

  • Reply Bazyliowy mus 16 maja 2013 at 23:48

    właśnie. mniej znaczy więcej! 🙂

  • Reply teenager ;) 17 maja 2013 at 03:45

    owocowe ciacha najlepsze, do tego u ciebie zdrowe *-* z truskawkami <3

  • Reply Aurora 17 maja 2013 at 06:39

    Biszkopt bez tłuszczu i do tego truskawki – rajsko 🙂

  • Reply better-choice 17 maja 2013 at 09:08

    cudownie, na pewno bym taki kawałek porwała 🙂

  • Reply Aga 17 maja 2013 at 10:51

    Wygląda cudownie! Podobnie jestem zwolenniczką minimalizmu:)

  • Reply Inspirowane Smakiem 17 maja 2013 at 12:18

    Wygląda super, zdecydowanie lubię taką klasykę:)

  • Reply zauberi 17 maja 2013 at 15:29

    wygląda bardzo smakowicie jednak nazwa nieco myląca, bo w końcu w śmietanie te 12% tłuszczu jest 😉

    • Reply pees 17 maja 2013 at 19:38

      40g śmietany to zaledwie 4 czy 5 łyżek:) a tłuszczu w postaci oleju czy masła brak:)

  • Reply blue_megi 17 maja 2013 at 18:36

    jak tu truskawkowo! 🙂

  • Reply Aga 17 maja 2013 at 18:51

    Kwintesencja “domowości” 🙂

  • Reply manowce 29 czerwca 2013 at 16:45

    truskawki mi opadły w cieście ): co mogło być powodem?

    • Reply pees 29 czerwca 2013 at 18:38

      nie mam pojęcia! a zmieniałaś jakieś składniki? może truskawki były za bardzo dojrzałe, a przez to ciężkie?

  • Reply Droczilka 10 lipca 2013 at 11:55

    Idąc tym tropem należałoby zauwazyć, że w jogurcie i jajach tłuszcz występuje również. Nie dajmy się zwariować:-).

  • Zostaw komentarz