Lekka sałatka na obiad.
Teraz, po świętach smakuje jak nigdy!:)
Wiem, wiem, że nie powinno się łączyć świeżego ogórka z pomidorem,
ale od zawsze się tak jadało u mnie w domu, u K. też i żyjemy:)
Wy możecie pominąć ogórka i już:)
Pyszny czosnkowo-miodowy winegret poznałam dzięki
Kwestii Smaku KLIK.
Oczywiście składniki tej sałatki są umowne,
bo możecie dodać to, co lubicie- pieczarki też będą ok!
Składniki na winegret miodowo-czosnkowym:
- 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Czosnek siekamy, rozcieramy z miodem i solą. Dolewamy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i dodajemy oliwę.
Składniki na sałatkę z kurczakiem:
- mix ulubionych sałat
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka
- 1/2 krążka sera pleśniowego
- kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- sól, pieprz, suszona papryczka chili, słodka papryka
Pierś z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, obtaczamy je w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz oprószamy odrobiną chili. Smażymy na patelni bez tłuszczu.
Pomidora kroimy w kawałki, ogórka i ser pleśniowy w plasterki.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki, polewamy je winegretem i podajemy.
Najlepiej smakuje, gdy kurczak jest jeszcze ciepły!:)
4 komentarze
no! i wyśmienite żarełko! proste i smaczne…
pozdrawiam
:o))
Lekka sałatka to świetna propozycja na poświąteczny posiłek, po tym całym obżarstwie 🙂
kocham takie sałatki 🙂 Piękna i kolorowa i zdrowa propozycja 🙂
fajnie pasowałaby też feta w tym zestawieniu 🙂