Nadziewanie/faszerowanie warzyw to wdzięczny temat, który bardzo lubię.
Kilka składników sprawia, że poznajemy całkiem nowy charakter znanych i lubianych warzyw.
Tym razem paprykę faszerowałam mięsem mielonym oraz kaszą.
Lubicie kaszę jęczmienną?
Jeśli nie to użyjcie gryczanej:)
Lidl przysłał mi paczkę z produktami z włoskiego tygodnia,
znalazły się w niej same smakołyki inspirowane kuchnią włoską,
m.in. makaron, oliwa z pierwszego tłoczenia, filety z sardeli,
migdałowe ciasteczka.
Mimo iż to danie nie jest inspirowane Włochami, to i tutaj smak oliwy jest na tyle ważny,
że postanowiłam je wzbogacić o tę, którą dostałam od Lidla:)
To chyba najlepsza oliwa, jaką można dostać w tej cenie w dyskontach.
Używacie oliwy? Może wolicie olej winogronowy, rzepakowy itp.?
Składniki:
- 4 papryki
- ok. 300g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
Papryki myjemy, odkrawamy ich czubek, wycinamy pestki i białe błonki.
Łopatkę wieprzową mielimy. W garnuszku zagotowujemy osoloną wodę na kaszę.
Gotujemy ją na pół miękko- ok. 7-10 minut. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Cebulę drobno siekamy, pomidory z puszki kroimy drobno. Natkę siekamy.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, gdy będzie szklista dodajemy do niej mięso mielone. Podsmażamy, dodajemy pomidory oraz natkę pietruszki. Dusimy kilka minut.
Na patelnię wysypujemy woreczek kaszy, wszystko dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Papryki nadziewamy farszem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 60-80 minut.
Wierzch papryk przykryjmy folią lub papierem do pieczenia, żeby ich wierzch się nie przypalił podczas pieczenia.
Po tym czasie z papryki skórka powinna łatwo odejść.
3 komentarze
mmmmmm, cudowne!
uwielbiam wszelkiego rodzaju faszerowane warzywa! mniam 🙂
robiłam kiedyś papryki z Twojego poprzedniego przepisu, ale te z kaszą brzmią super!