Co się będę kryć- uwielbiam słodkie.
Do ciasta, do kawy, na zły humor, na nudę- ciasto jest dobre na wszystko:)
Dietetyczne, owsiane- jest nie tylko dobre dla naszego podniebienia, ale także dla naszej figury!
Bez dodatku tłuszczu, cukru.
Bogate w bakalie i niezwykle smaczne.
Ja polecam gorąco-
z przepisu korzystałam dwa razy- raz zrobiłam ciasto w formie, którą widzicie na zdjęciach (z podanych składników wyszły mi 3 sztuki),
drugi raz jako muffiny (wyszło ich chyba 12?).
Składniki:
- 1 słoiczek dżemu (ja użyłam domowego, brzoskwiniowego)*
- 10 łyżek jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mieszanki otrąb (jęczmienne, pszenne, żytnie, owsiane)
- 10 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
- 5 daktyli
- 5 śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki rozkruszonych goździków
- 10 migdałów
- 10 orzechów laskowych
Daktyle, śliwki, migdały i orzechy siekamy drobno.
Resztę składników mieszamy w misce, dodajemy pokrojone bakalie. Mieszamy i nakładamy do foremek (silikonowe/ceramiczne- jeśli planujecie zrobić muffiny nie polecam nakładania ciasta do papierowych papilotek).
Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (sprawdźcie patyczkiem czy ciasto w środku jest już upieczone- jeśli nie to przedłużcie czas pieczenia).
*Jeśli nie posiadacie domowych przetworów polecam te firmy na eŁ- są dosładzane sokiem jabłkowym, nie ma w nich cukru
27 komentarzy
super pomysł na zdrowe ciasto 🙂
wow, to ciasto jest świetne !! samo zdrowie i pewnie przepyszne 😉
Wygląda pysznie. 🙂
genialne! zapisuję 🙂
jakie ładne kolory na zdjęciach, iście wiosenne 🙂
Może być bardzo dobre, więc z wielką chęcią się skuszę :>
Podoba mi się to ciasto, jest apetyczne 🙂 A jak zdrowe, to już je lubię.
cudnie wygląda ! ja podalabym go z kapką miodu i truskawkami 😉 mniam
Zapisuję, już wiem, że będę często je robiła;)
A dżem jest na cukrze? No bo jeśli tak, to ciasto chyba nie jest bez dodatku cukru, nazwa trochę wprowadza w błąd 🙂 ale bardzo fajny pomysł 🙂 super śniadanie!
nie, dżem nie jest z dodatkiem cukru;) dlatego jesli ktoś nie posiada takich domowych bezcukrowych przetworów to polecam te firmy na eł. które są dosładzane sokiem jabłkowym:)
Aaa, to super 🙂
Dżem owocowy (zależy z czego i jakiej ilości), śliwki (69% glukozy + fruktozy) i daktyle (75% glukozy + fruktozy) więc jest cukier. 5 daktyli to 18g cukru, a 5 śliwek to 24g cukru.
Ale to naturalny cukier, nie dodawany biały ani brązowy… 😉
Cudne, zrobię takie ciasteczka 🙂
uwielbiam takie zdrowe wypieki 🙂
Zdecydowanie do spróbowania 🙂
Zdrowe i na pewno smaczne 🙂
Własnie wsadziłam do pieca, zobaczymy czy mi wyjdzie 😀 Trzymać kciuki 😀
kurka, denerwuję się ale trzymam kciuki:)
Wyszło pyszne, trochę dłużej musiałam potrzymać w piecu ale może to od składników zależy – mieszkam za granica i pewnie mąka jest troszkę inna. Nie było słodkie ,lekko kwaskowate od jogurtu i dżemu (dałam z owoców leśnych bo taki miałam). DO kawy rano jako alternatywa zdrowego śniadania 🙂 Polecam 😀
🙂 masz zdjecie? podeślij na fanpage’a!:)
widzisz u mnie było słodkie i jeszcze śliwki i daktyle, ale mam nadzieję, że i tak było warto!
Jaki duży słoiczek dżemu?
ok. 200-220g dżemu:) to słoiczek mniejszy od 0.5l
Czy w keksowce można zapiekac? W ogóle w jakiej formie powinno być zapiekane, nie posiadam takiego naczynia jak na zdjęciu. Proszę o szczegółowe wymiary.
Pani Ewo,
wymiary tego naczynia są małe – ok. 8×10 cm – jeśli zwiększy Pani proporcje ciasta można je upiec w dowolnej formie. Nada się do tego mini keksówka, lub miska żaroodporna. Pozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź! Już próbowałam ale miałam problem z ogarnięciem czasu i w sumie do godziny piekłam.. Czy te ciastko zapiekac na najniższym poziomie piekarnika? Czy bez różnicy? Obecnie próbuję piec bez dzemu, mój mąż wymyślił, żeby dżem podać dopiero na ciastko gotowe.
Ewa, nie wiem czy jak nie pominiecie dżemu nie będzie to za suche – mimo wszystko on też nieco wiąże składniki. Ja zawsze piekę na środkowym poziomie piekarnika. Pozdrawiam