Cudownie aromatyczny obiad.
Przepyszny.
K. nawet powiedział, że nie powinnam robić tak dobrych obiadów
bo pęknie… 🙂
A to curry z kurczakiem powstało, abym mogła wypróbować chutney z mango,
który otrzymałam wraz z innymi produktami od firmy Patak’s.
Gorąco polecam- jest wyśmienity.
Przyznam się, że oblizywałam po nim paluchy ;D
Inspiracja: “Te wspaniałe owoce” wyd. Reader’s Digest.
Składniki na 4 porcje curry z kurczaka:
- 1 duża cebula
- 1 świeża papryczka chili
- 5cm imbiru
- 500ml bulionu drobiowego (rosołu)
- 400g piersi z kurczaka
- 150g jogurtu naturalnego (2% tłuszczu)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 plastry ananasa z puszki
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 5 łyżek chutney’a z mango
- 2 łyżki migdałów
- olej do smażenia
- świeża kolendra
- sól, pieprz, płatki chili
Cebulę drobno siekamy, papryczkę również- usuwając wcześniej pestki. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Olej rozgrzewamy, podsmażamy na nim cebulę, chili oraz imbir.Wszystko zalewamy bulionem i mieszamy. Dorzucamy także pocięte w kostkę kawałki piersi z kurczaka. Przykrywamy i dusimy ok. 20 minut, po tym czasie jogurt naturalny mieszamy z mąką kukurydzianą i dodajemy do mięsa.
Ananasa i brzoskwinie kroimy w małe kawałki, dodajemy je do curry wraz z garścią posiekanej kolendry i chutneyem z mango.
Całość mieszamy i dusimy aż owoce bardziej zmiękną.
Podajemy z ryżem, wierzch curry z kurczakiem posypujemy siekanymi migdałami.
4 komentarze
wygląda przeapetycznie 🙂 a chutney z mango brzmi intrygująco ;>
yuuumi! pyszne, orientalne danie.
Bardzo lubię takie łączenie smaków, super pomysł 🙂
Curry na slodko pierwszy raz widze. Mozna przetestowac 🙂 jak dzieci sie beda pytac co na obiad to w sam raz takie lekkie danie na slodko, a wiadomo jak dzieci lubia slodkie ;]