Słodkości

Biszkopt czekoladowy/kakaowy- przepis na puszysty biszkopt

27 kwietnia 2013

Generalnie nie miałam szczęścia do biszkoptów-
nigdy mi nie wychodziły.
Babcia podsyłała sprawdzone przepisy, polecane od cioć itd.
i zawsze opadały.
Musiałam robić dwa biszkopty, żeby wyglądały jak jeden.
No mówię Wam- moja zmora!

Jednakże nie dałam za wygraną, i mam przepis idealny.
Co prawda jest już na blogu, z dokładnymi proporcjami,
ale postanowiłam poświęcić mu osobny post, żeby było Wam łatwiej go znaleźć:)

Przepis jest dobry zarówno z dodatkiem kakao/rozpuszczonej czekolady,
lub po prostu- jako zwykły biały biszkopt:)

Koniecznie wypróbujcie, może i Wam ten przepis przypadnie do gustu.

Proporcje, które znajdziecie niżej wystarczyły mi na przygotowanie trzypiętrowego tortu- każdy z biszkoptów miał średnicę odpowiednio: 18, 15, 12 cm.
Śmiało możecie ten przepis zastosować do jednej tortownicy- o śr. np. 27cm

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 150g mąki
  • 40g kakao (lub 30g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ostudzonej)
  • 140g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca jak w przypadku bezy.
Na sam koniec dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. 

 Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy ją z pianką jajeczną, aby jej nie zniszczyć.

Masę wylewamy do wyłożonych papierem do pieczenia i natłuszczonych form, pieczemy w piekarniku 30-40 minut w temp. 170stopni 
(po tym czasie biszkopt już nie opadnie więc możecie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony).
Biszkopty zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

Przekrawamy je na 2 lub 3 części w zależności od wysokości biszkoptów.

 

  Teraz pozostaje nam tylko przełożyć je ulubionym kremem czy owocami:)

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Inspirowane Smakiem 28 kwietnia 2013 at 05:05

    Ja uważam, że najlepszym sposobem na biszkopt jest rzucenie nim o ziemię. Jeszcze nigdy mi potem nie opadł. Ale też nie robiłam biszkoptu bez rzucania, więc ciężko powiedzieć mi, jak byłoby tylko po zostawieniu go w piekarniku do ostygnięcia. 🙂

  • Reply Wilczyca Aga Strzęciwilk 28 kwietnia 2013 at 08:15

    ja piekę biszkopty bez proszku do pieczenia, nie natłuszczam formy, bo wtedy ciasto trzyma się ścianek i nie opada i też zawsze rzucam po upieczeniu o podłogę by zlikwidować zbędne bańki powietrza od razu, które bez rzucania powoli pękają i ciasto opada

  • Reply Karmel-itka. 28 kwietnia 2013 at 09:37

    wygląda pięknie! taki puszysty.
    pamiętam, jak pierwszy biszkopt czekoladowy wyszedł ni nienagannie, a kolejne dwa..
    oj, szkoda gadać. ale odkąd znalazłam swój sprawdzony przepis, zawsze wychodzi idealny!

  • Reply Kamciss 28 kwietnia 2013 at 09:46

    Pycha! Super efekt 🙂 Czekoladowego biszkoptu jeszcze nie robiłam,ale to musi się zmienić 😀

  • Zostaw komentarz