Bez glutenu

Rolada bezowa z kremem cappuccino

1 lutego 2013

Rozpływa się w ustach!:)
Ta rolada bezowa jest smakowita!:)
Słodka beza, delikatny krem o smaku cappuccino.

Postawiłam na najprostszy smak- kawowy.
Do samej bezy dodałam kawę rozpuszczalną, 
przed samym podaniem roladę też nią oprószyłam.
Wykorzystałam smakową kawę rozpuszczalną- miętową,
możecie ją znaleźć w sklepach internetowych.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej o smaku mięty (to bardzo drobna kawa, taki proszek)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy beza będzie lśniąca dodajemy ocet, kawę i mąkę- miksujemy do połączenia się składników.
Bezę rozprowadzamy na blaszce (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Blat bezowy pieczemy 15-20 minut- do momentu w którym beza zacznie z wierzchu pękać- będzie to widoczne, gdy już się podpiecze.
Wyjmujemy ją, studzimy, przewracamy delikatnie papierem do góry i odklejamy go powoli.
Studzimy.

Składniki na krem cappuccino:

  • 250ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 50g cappuccino w proszku
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (nada ciemniejszego koloru)
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Białą czekoladę roztapiany w kąpieli wodnej. Studzmy.
Kremówkę ubijamy na sztywno- dodajemy cappuccino, kawę oraz ostudzoną białą czekoladę- mieszamy łyżką.

Na bezę odwróconą spękaną stroną do dołu wykładamy krem cappuccino i delikatnie zwijamy ją.
Tak przygotowaną roladę bezową wstawiamy do lodówki i schładzamy co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub kawą rozpuszczalną.

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply W kuchni Uli 1 lutego 2013 at 16:55

    krem cappuccino do bezy, pycha!

  • Reply Chocoholiczka 1 lutego 2013 at 16:57

    Uwielbiam rolady bezowe! 🙂 I kawusię też 🙂

  • Reply Aurora 1 lutego 2013 at 16:59

    Tego jeszcze u mnie na stole nigdy nie było 🙂

  • Reply Dasia 1 lutego 2013 at 17:44

    Musi bosko smakować 🙂

  • Reply Kamciss 1 lutego 2013 at 19:51

    Jaka śnieżynka 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 1 lutego 2013 at 22:04

    beza i cappuccino 🙂 ależ smakowite połączenie!

  • Reply teenager ;) 2 lutego 2013 at 04:43

    omomom ale beza , pychotka !

  • Reply Gosia 2 lutego 2013 at 10:30

    wow – ale to musi smakować :)))

  • Zostaw komentarz