- 1 duża papryka czerwona (możecie użyć też żółtej, zielonej)
- 4 pałki z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 woreczki ryżu do risotto (możecie użyć też dzikiego- próbowałam:)
- 0.5l bulionu
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz,
- pietruszka
Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki, podsmażamy na patelni razem z pałkami i oliwą, aż skórka się zarumieni. Zdejmujemy wszystko z patelni, cebulę drobno siekamy, szklimy ją na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Tak samo postępujemy z pociętą w drobne paseczki papryką- podsmażamy ją, a następnie zdejmujemy z ognia. Na patelnię wsypujemy ryż z dwóch woreczków- podsmażamy go chwilę na sokach, które zostały po wcześniejszych składnikach.
Ryż zalewamy bulionem, dodajemy paprykę, mięso, cebulę, pociętą w paseczki i pozbawioną nasion papryczkę chili.
Całość gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż zacznie wchłaniać bulion dodajemy pomidory z puszki.
Ryż dusimy z warzywami pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu, kiedy będzie on miękki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pietruszkę.
Podajemy.
4 komentarze
Za ryżem do risotto nie przepadam, ale gdyby zamienić bardziej sypkim, też na pewno byłoby pyszne!
Wygląda to wyśmienicie 🙂 Uwielbiam każda potrawę z ryżem!
Pożywne danie! Pysznie wygląda!
Pysznie wygląda i jak kolorowo 🙂