Obiady

Naleśniki z warzywami (zapiekane)

28 lutego 2013

Pyszna, prosta propozycja na obiad.

Naleśniki z warzywami możemy zapiec pod serem, beszamelem lub sosem pomidorowym-

wszystkie chwyty dozwolone:)

Możecie dodać inne warzywa, ja postawiłam na mrożone,
są one równie wartościowe jak świeże:)

Składniki na 6 sztuk:

  • 6 gotowych, usmażonych naleśników
  • warzywa na patelnie 400g (ja użyłam włoskich marki Frosta– są bez przypraw, bez sosu)
  • 2 łyżki + 1/2 szklanki przecieru z pomidorów (nie koncentratu!)
  • oliwa
  • pieprz,
  • ser błękitny lazur, mozzarella

Warzywa na patelnię podsmażamy na 3 łyżkach oliwy, aż się rozmrożą i usmażą. Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz pieprz. Dusimy tak długo, aż warzywa zmiękną.

 Na gotowego naleśnika nakładamy łyżką warzywa z sosem.
 Naleśnika składamy na pół, i jeszcze raz na pół- powstaje nam rożek.
 Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kruszymy na nie ser pleśniowy, mozzarellę i całość polewamy przecierem pomidorowym.
Naleśniki zapiekamy ok. 15-20 minut w 180 stopniach- ser ma się rozpuścić i zarumienić.

Przeczytaj również

17 komentarzy

  • Reply Kinga 28 lutego 2013 at 11:19

    Bardzo fajnie zlożone te naleśniki do zapiekania, zupełnie nietypowo, z reguly do zapiekania zwija sie w rulon. Polemizowalbym jedyne z tym , ze mrożonki są tak wartościowe jak świeże warzywa. Niestety tracą sporo na wartościach odżywczych. Pozdr.

  • Reply whiness 28 lutego 2013 at 14:44

    Uwielbiam naleśniki z mieszanką warzywną 😀 Kiedyś wpadłam na pomysł wykorzystania ich takiego farszu, bo miałam mało czasu, sił i pomysłu na robienie czegokolwiek. Okazało się, że to świetny pomysł. Niemniej, nie zapiekałam ich. To dobra propozycja 🙂

  • Reply MagdaiAga Zakrecone 28 lutego 2013 at 17:11

    cudowne, wyglądają pysznie!

    http://zakreconytalerz.blogspot.com/

  • Reply przecinkowa 28 lutego 2013 at 19:40

    Lubię takie naleśniki z mnóstwem pyszności 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 28 lutego 2013 at 22:28

    trafiłaś w moje gusta i guściki z tymi naleśnikami :))

  • Reply Beata Hofman 28 lutego 2013 at 22:36

    Jakiś czas temu, jeszcze całkiem niedawno naleśniki znaliśmy tylko z serem i dżemem. Teraz można z różnymi różnościami i smaczne są. Z warzywami…………mniam, mniam.

  • Reply Joanna Skoraczyńska 1 marca 2013 at 10:58

    Chcę taki obiad 😀 baaaardzo :-)Przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam naleśników

  • Reply Szymon Berłowski 31 października 2014 at 13:05

    Na naleśniki zawszeeee

  • Reply Małgorzata Kowalczyk 31 października 2014 at 13:06

    ojeesooo… uwielbiam
    dawno nie jadłam… muszę zrobić, a do tego sos czosnkowo koperkowy
    :o))

  • Reply Marcin Pobłocki 31 października 2014 at 13:32

    Dostępne na Okopowej?

    • Reply Smakowity kąsek 31 października 2014 at 13:37

      Marcin Ty to sobie o mnie przypominasz jak mam rosół albo naleśniki albo chcesz zjeść ciasto marchewkowe. Niedobry!

  • Reply Weronika Fizyczak 31 października 2014 at 19:04

    czemu nie 😀

  • Reply Moja Mała Kuchnia - Blog kulinarny 1 listopada 2014 at 08:58

    chętnie bym zjadła taką wersję naleśników 😉

  • Reply Eteryczne Gotowanie 1 listopada 2014 at 09:30

    Chętnie!!

  • Zostaw komentarz