Słodkości

Muffinki czekoladowe (przepis na babeczki z wiśniami)

12 lutego 2013

Nigdy nie przepadałam za wiśniami,
i pisałam o tym wiele razy,
ale.
Czekolada i wiśnie to jedno z tych połączeń, które jest absolutnie pyszne!:)
Tak więc zrobiłam.

Muffinki bezglutenowe, czekoladowe.
Takie mini babeczki z wiśniami.

Inspirowałam się tym przepisem: KLIK

Składniki na 15 muffinek:

  • 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej (można użyć pszennej)
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju (możecie zastąpić masłem)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka rozmrożonych wiśni (z sokiem)

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, sodę, proszek, kakao, cukier. Do drugiej dodajemy mleko, jajka i olej. Składniki suche wsypujemy do składników mokrych, dodajemy posiekaną czekoladę oraz wiśnie. Mieszamy łyżką. Masę nakładamy do papilotek/silikonowych foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, czekoladowe muffinki pieczemy ok. 20 minut.

Jeśli dla Was będą mało słodkie to posypcie je cukrem pudrem:)

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Karmel-itka. 12 lutego 2013 at 23:17

    słodkie, czekoladowe pocieszenie i rozpieszczenie na Walentynki.

  • Reply Inspirowane Smakiem 13 lutego 2013 at 05:59

    Czekolada plus wiśnia to zdecydowanie duet idealny!

  • Zostaw komentarz