Nigdy nie przepadałam za wiśniami,
i pisałam o tym wiele razy,
ale.
Czekolada i wiśnie to jedno z tych połączeń, które jest absolutnie pyszne!:)
Tak więc zrobiłam.
Muffinki bezglutenowe, czekoladowe.
Takie mini babeczki z wiśniami.
Inspirowałam się tym przepisem: KLIK
Składniki na 15 muffinek:
- 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej (można użyć pszennej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju (możecie zastąpić masłem)
- 2 jajka
- 1 szklanka rozmrożonych wiśni (z sokiem)
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, sodę, proszek, kakao, cukier. Do drugiej dodajemy mleko, jajka i olej. Składniki suche wsypujemy do składników mokrych, dodajemy posiekaną czekoladę oraz wiśnie. Mieszamy łyżką. Masę nakładamy do papilotek/silikonowych foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, czekoladowe muffinki pieczemy ok. 20 minut.
Jeśli dla Was będą mało słodkie to posypcie je cukrem pudrem:)
2 komentarze
słodkie, czekoladowe pocieszenie i rozpieszczenie na Walentynki.
Czekolada plus wiśnia to zdecydowanie duet idealny!