Tex-mex to określenie dań, w których odnaleźć można wpływy teksańskiej (amerykańskiej)
i meksykańskiej kuchni.
Kolendra, kminek, oregano- wszystko to tworzy niespotykany smak:)
Ta pomidorowa jest pikantna, nawet bardzo.
Kurczaka można zastąpić mięsem mielonym,
a wszystkie przyprawy jednym opakowaniem przyprawy taco.
Obiecajcie, że spróbujecie zupy pomidorowej z tego przepisu:)
Inspiracja na tex-mex pochodzi z książki Anny Sjogren “Zupy na 4 pory roku”
Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 papryczka chili
- 2 łyżeczki oregano
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ok. 1 1/2l bulionu (ew. woda)
- sól
- pieprz
- garść świeżej kolendry
- ew. 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- do podania: ser żółty starty, limonka/cytryna, nachosy, awokado
Cebulę siekamy, kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę w garnku rozgrzewamy, wrzucamy na nią cebulę i czosnek, podsmażamy do miękkości. Dorzucamy drobno posiekane chili i przyprawy. Dodajemy kurczaka. Podsmażamy.
Następnie do garnka dodajemy pomidory i bulion (ew. woda), ew. również przecier pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy posiekaną kolendrę.
Podajemy.
4 komentarze
noo.. takie tex-mex.. fajna sprawaa!
rozgrzewająca ta Twoja zupka.
Wygląda fajnie i lekko. 😉
pomidorowa na ostro, to mi się podoba 😉
Oo, moje smaki 🙂
Zupa się zapowiada znakomicie.
Pozdrawiam, Tosia.