Nie da się ukryć- nie przepadam za śledziami.
Ale pierwszym krokiem do ich polubienia jest ten przepis!:)
Rodzynki, migdały- samo dobro!:)
Zróbcie je koniecznie.
Składniki:
- 1kg płatów śledziowych
- 250g rodzynek
- 250g migdałów
- 2 cebule
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1.5 łyżki cukru (można zastąpić miodem)
Płaty śledziowe namaczamy w wodzie, po ok. 30 minutach zmieniamy wodę i jeszcze moczymy. Osączamy, kroimy w paski szerokości 1.5 cm.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10 minut, to samo robimy z migdałami dodatkowo obierając je z łusek. Możemy pokroić je na mniejsze cząstki.
Cebulę siekamy drobno bądź piórkujemy.
Do rondelka nalewamy wodę, ocet, olej i dodajemy cukier (ew. miód), podgrzewamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając, aby cukier się rozpuścił. Po zagotowaniu do garnka wrzucamy cebulę, gotujemy ok. 10 minut. Na sam koniec dodajemy migdały i rodzynki, dusimy przez 10 minut.
Odstawiamy do wystudzenia.
W dużym naczyniu układamy śledzie i nakładamy na nie wcześniej przygotowaną zalewę. Wkładamy do lodówki na 1-2 dni- aby się przegryzło.
10 komentarzy
Aż ślinka leci 🙂
ciekawe… śledzie na półsłodko 😉
PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 😉 …i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz 😉
Pozdrawiam!
Martyna
🙂 Dziękuję ślicznie! Tobie również wszystkiego najlepszego na te święta:)
Pychotka! Najlepszego dla Ciebie i Twoich bliskich!
Nigdy takich nie jadłam, ale muszę smakować cudownie 🙂
Pycha!. Mam jedne, ale z dodatkiem pomidorów;)
Z rodzynkami śledzi jeszcze nigdy nie jadłam. Koniecznie muszę takie zrobić 🙂
bardzo apetycznie wyglądają 🙂
Zrobilam dzis. Czy w Wigilię będą ok? Ile mogą stać te śledzie?
Śledzie w lodówce mogą stać nawet tydzień 🙂 Nie będzie problemu!