Święta

Śledzie z rodzynkami (potrawy wigilijne)

22 grudnia 2012

Nie da się ukryć- nie przepadam za śledziami.
Ale pierwszym krokiem do ich polubienia jest ten przepis!:)

Rodzynki, migdały- samo dobro!:)
Zróbcie je koniecznie.

Składniki:

  • 1kg płatów śledziowych
  • 250g rodzynek
  • 250g migdałów
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1.5 łyżki cukru (można zastąpić miodem)

Płaty śledziowe namaczamy w wodzie, po ok. 30 minutach zmieniamy wodę i jeszcze moczymy. Osączamy, kroimy w paski szerokości 1.5 cm.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10 minut, to samo robimy z migdałami dodatkowo obierając je z łusek. Możemy pokroić je na mniejsze cząstki.
Cebulę siekamy drobno bądź piórkujemy.
Do rondelka nalewamy wodę, ocet, olej i dodajemy cukier (ew. miód), podgrzewamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając, aby cukier się rozpuścił. Po zagotowaniu do garnka wrzucamy cebulę, gotujemy ok. 10 minut. Na sam koniec dodajemy migdały i rodzynki, dusimy przez 10 minut.
Odstawiamy do wystudzenia.

W dużym naczyniu układamy śledzie i nakładamy na nie wcześniej przygotowaną zalewę. Wkładamy do lodówki na 1-2 dni- aby się przegryzło.

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Hofi_ 22 grudnia 2012 at 16:25

    Aż ślinka leci 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 22 grudnia 2012 at 17:38

    ciekawe… śledzie na półsłodko 😉

    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 😉 …i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz 😉

    Pozdrawiam!
    Martyna

    • Reply pees 22 grudnia 2012 at 18:08

      🙂 Dziękuję ślicznie! Tobie również wszystkiego najlepszego na te święta:)

  • Reply Kamila 22 grudnia 2012 at 20:23

    Pychotka! Najlepszego dla Ciebie i Twoich bliskich!

  • Reply Kamciss 22 grudnia 2012 at 20:43

    Nigdy takich nie jadłam, ale muszę smakować cudownie 🙂

  • Reply GrowingUp 23 grudnia 2012 at 06:57

    Pycha!. Mam jedne, ale z dodatkiem pomidorów;)

  • Reply Dasia 23 grudnia 2012 at 12:13

    Z rodzynkami śledzi jeszcze nigdy nie jadłam. Koniecznie muszę takie zrobić 🙂

  • Reply Kasia Cukier 5 stycznia 2013 at 20:00

    bardzo apetycznie wyglądają 🙂

  • Reply Anonim 20 grudnia 2016 at 19:28

    Zrobilam dzis. Czy w Wigilię będą ok? Ile mogą stać te śledzie?

    • Reply pees 22 grudnia 2016 at 08:42

      Śledzie w lodówce mogą stać nawet tydzień 🙂 Nie będzie problemu!

    Zostaw komentarz