Święta

Piernik świąteczny – prosty przepis

3 grudnia 2012

To naprawdę smaczny piernik!:)
Może nie taki jak staropolski czy inny, który długo leżakuje, 
ale nie ma się czego wstydzić!

Rodzynki, orzechy, żurawina.

Do tego powidła śliwkowe, polewa z gorzkiej czekolady iiii
czuć święta!
Bo piernik!

Przepis znaleziony: KLIK


Składniki:

  • 250ml miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka  (osobno żółtka i białka)
  • 100 gram masła
  • 40g przyprawy do piernika (możecie użyć domowej bądź kupnej)
  • 1 kopiata łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść żurawin, orzechów, rodzynek
  • dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych, 1 tabliczka gorzkiej czekolady i 50g masła

Miód, cukier, masło i przyprawy zagotowujemy razem. Odstawiamy masę, gdy będzie ona zimna dolewamy do niej mleko, wsypujemy kakao, mąkę przesianą z sodą i wbijamy żółtka. Całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą piernika.
Ciasto wylewamy do kwadratowej blaszki i pieczemy ok. 1 godziny w 160 stopniach- należy sprawdzić patyczkiem czy w środku jest już suche.

Gdy piernik ostygnie przekładamy go powidłami i jego wierzch smarujemy polewą- czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej.
Wierzch możemy posypać bakaliami i cukrem pudrem.

Przeczytaj również

11 komentarzy

  • Reply Kamciss 3 grudnia 2012 at 23:31

    Wygląda cudownie 🙂

  • Reply Aurora 4 grudnia 2012 at 05:46

    Jest być z czego dumnym 😀

  • Reply Inspirowane Smakiem 4 grudnia 2012 at 05:55

    Uwielbiam taki piernik przekładany!

  • Reply Antenka 4 grudnia 2012 at 08:54

    chyba się na niego skuszę:D wygląda bosko, a ja od dłuższego czasu szukam idealnego przepisu na piernika. Wszędzie widzę tylko takie, które muszą leżakować bóg wie ile, a w naszym domu musi być tu i teraz, natychmiast;)

  • Reply Maggie 4 grudnia 2012 at 10:57

    Staropolski lezy juz wprawdzie na balkonie, ale… Co dwa pierniki, to nie jeden 🙂

  • Reply Ola 4 grudnia 2012 at 12:46

    już sam wygląd mnie powalił 🙂

  • Reply Anonymous 9 grudnia 2012 at 17:37

    Przepis podoba mi się, ale czy może leżakować do świąt?

    • Reply pees 9 grudnia 2012 at 20:26

      Obawiam się, że niestety nie.
      To typ piernika, który można zrobić na ostatnią chwilę, a nie parę tygodni przed świętami.
      Pozdrawiam:)

  • Reply Anonymous 13 grudnia 2012 at 21:17

    a do jakiej wielkości foremki wlać masę piernikową?

  • Reply pees 13 grudnia 2012 at 21:48

    Moja foremka jest kwadratowa, jej bok to 23cm, można oczywiście zrobić w innej- ale im większa będzie tym piernik będzie niższy.
    Pozdrawiam:)

  • Reply Anonymous 23 grudnia 2012 at 21:51

    najlepszy piernik jaki w życiu jadłam.

  • Zostaw komentarz