Cudowne, żółciutkie babeczki bezglutenowe.
Mąka kukurydziana nadaje im pięknego koloru,
ale też ciekawego smaku.
Od razu mówię, że zrobiłam z podwójnej porcji:)
Przepis pochodzi z książki Nigelli “Jak być domową boginią”.
Jedliście kiedyś słodkie wypieki na bazie mąki kukurydzianej?:)
Składniki na 6 babeczek:
- 125 g naturalnego jogurtu (ja użyłam 0%)
- 75 g masła
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 150 g mąki kukurydzianej (może być pszenna)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- do lukru: cukier puder i odrobina soku z cytryny
Masło roztapiamy, gdy ostygnie mieszamy z jogurtem. Wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy z niej sok, dolewamy do masy. Mąkę z sodą przesiewamy do miseczki i mieszamy z resztą składników.
Ciasto nakładamy do foremek, do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni pierkarniku przez 20-25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki są już upieczone.
Gdy ostygną dekorujemy je lukrem: ok. 200g cukru mieszamy z sokiem z 1 cytryny i polewamy nim babeczki.
Z babeczkami kukurydzianymi jest tak, że szybko tracą one swoją puszystość i stają się bardzo zwarte- najlepiej podać je pierwszego dnia po upieczeniu.
Patera oraz łopatka do ciasta , które widzicie na zdjęciu pochodzą ze sklepu FabrykaForm.
11 komentarzy
Radosny kolorek:)
kolor jest cudowny!
Robilam je kiedys, ale nie wyszly mi takie sliczne, bo nie mialam odpowiednich foremek. Piekny kolor!
boskie są:) cudownie żółciutkie maleństwa:)
ale piekne!
Takie zdrowe i takie śliczne 🙂
ależ one piękne!
nie moge się na nie napatrzeć normalnie 😉
PS. Pozdrawiam i zapraszam do konkursu na swoim blogu 😉
mniam !!!!!!!!!!!!!!!!
Urocze 🙂 Kolor mają cudownie słoneczny 🙂
bezglutenowe to one nie są bo w składzie są jajka
Jajka nie zawierają glutenu 🙂 więc są bezglutenowe, gluten znajdziesz m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu itp.