Lubicie grzybową?:)
Ja uwielbiam!
Na blogu były już propozycje z grzybami w roli głównej,
ale z pieczarkami:
zupa pieczarkowa
pikantny krem pieczarkowy
Na jesień, zimę, jak znalazł:)
Podałam z kaszą gryczaną:)
Składniki:
- 200g suszonych grzybów (u mnie mieszanka borowików i podgrzybków)
- 0.5l wody
- 2 cebule
- 2 marchewki
- seler
- por
- pietruszka
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
- masło do smażenia
- do podania: kasza gryczana bądź makaron
Grzyby namaczamy w wodzie, najlepiej przez całą noc. Następnie je gotujemy do miękkości, gdy wywar ostygnie to grzyby siekamy drobno.
Warzywa gotujemy, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy warzywa zmiękną wywar odstawiamy z gazu.
Zawartości obu garnków łączymy ze sobą (marchewkę siekamy w plasterki, a resztę warzyw odstawiamy…), doprawiamy do smaku, dodajemy posiekane grzybki. Możemy chwilę podgotować i podać z kaszą czy makaronem oraz łyżką śmietany.
5 komentarzy
pyszna, sycąca i jesienna!
Jedna z moich ulubionych zup:)
Fajny pomysł podania grzybowej z kaszą gryczaną, to by mi posmakowało 😀
aż mi tutaj zapachniało 🙂
lubię grzybową, ale jadam ją raz w roku na Wigilię. Taka tradycja, że akurat wtedy jada się babciną grzybową,a potem oczekuje się na nią cały rok, jest jeszcze smaczniejsza dzięki temu 😉